Specijalci tragaju za nestalim radnikom kod Dubrovnika. Tražit će ga cijelu noć

Specijalci tragaju za nestalim radnikom kod Dubrovnika. Tražit će ga cijelu noć
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

JUTROS je nastavljena potraga za trećim radnikom koji je nestao nakon i požara koji je jučer izbio u Hidroelektrani Dubrovnik.

Jučer su u trenutku izbijanja požara u hidroelektrani bila devetorica radnika, javljaju dubrovački mediji. Nakon što je izbio požar, šestorica radnika primila liječničku pomoć, a za njih trojicom se tragalo. Trojica radnika prevezena su u bolnicu, trojici je ukazana liječnička pomoć na terenu.

Potraga za trojicom nestalih radnika počela je odmah, a oko 14 sati je pronađeno tijelo prvog od trojice nestalih radnika. Oko ponoći je pronađeno tijelo drugog nestalog radnika, dok se za trećim još uvijek traga. 

Kako su izvijestili dubrovački mediji, najprije je pronađeno tijelo 35-godišnjeg M.M, potom 47-godišnjeg I.Z. dok se za 33-godišnjim D.P. još uvijek traga. 

U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani, što je potvrdila i policija PU dubrovačko-neretvanske. Tijekom dana su se u potragu uključili i dronovi i helikopter.

Izvide o ovoj nesreći pokrenuo je i DORH.

Tijek događaja

19:30 Podsjetimo, koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati. 

Teren se od jutra pretražuje s  mora i kopna, a pretraga je bila usmjerena na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. Kako su ranije danas izvijestili iz PU dubrovačko-neretvanske, u potrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani.

19:00 Kako je za Dubrovački Dnevnik rekao načelnik Ivan Pavličević, u 17:30 sati je održan sastanak dežurnih službi kako bi se odredio daljnji smjer potrage. 

Pavličević je rekao kako će se potraga nastaviti i tijekom noći, ali u manjem intenzitetu.

"Ujutro se ponovno nalazimo na istom mjestu, odredite će se gdje će se roniti i koji dijelovi akvatorija će se pretraživati s mora, a koji s kopna. Na teren bi trebalo izaći više plovila jer je u najavi smirivanje mora i vjetra. Također, nešto poslije 17:00 sati je u pomoć stigao i helikopter koji nam pomaže u potrazi,“ izjavio je.

Dodao je i kako je detaljno pretraženo područje cijele hidroelektrane, kao i cijelo područje od lukobrana do ulaza u odvodni kanal, zajedno s turbinama, lopaticama i ostalim područjima kako bi se isključila mogućnost da je tijelo muškarca za kojim se traga unutra.

18:30 Župan Nikola Dobroslavić i biskup Mate Uzinić uputili su sućut obiteljima stradalih, prenosi Dubrovački Dnevnik.

18:00 Potraga se i dalje nastavlja bez novih informacija i napretka.

17:20 Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović danas je, podsjetimo, izjavio kako su uz odjeću unesrećenih pronađena i dva izolacijska aparata koji služe za zaštitu dišnih organa i da se u prostoriji punoj dima i vatre može disati neko vrijeme, javlja Dubrovački Dnevnik.

"Pretpostavljam kako su nešto išli raditi, možda smanjiti požar kako bi se izvukli prema izlazima jer su možda bili svjesni kako je skakanje u odvodni kanal rizično. Međutim, važno je naglasiti kako su to sve pretpostavke. Očevid je u tijeku i ne može se sa sigurnošću kazati što se tu događalo", izjavio je Simović za Dubrovački dnevnik.

17:05 Kako javlja Dubrovački Dnevnik, potrazi bi se uskoro trebao priključiti i helikopter.

15:20 Nestalog radnika hidroelektrane traže i ronioci

14:40 Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić iskazao je sućut obiteljima tragično stradalih djelatnika HEP-a i djelatnicima Hidroelektrane, a zahvalio je kriznom stožeru na iskazanoj brizi i angažmanu u saniranju posljedica uzrokovanih nesrećom.

"Pružamo svu maksimalnu pomoć stručnim službama i kriznom stožeru te aktivno sudjelujemo u sanaciji nastale štete u tragičnom događaju. Ne želim ništa prejudicirati o istrazi. Stručni timovi DORH-a provode istragu. Pričekajmo njihovo stručno mišljenje jer sve drugo bi bila špekulacija", rekao je Barbarić.

14:00 Vatrogasni zapovjednik ispričao je još neke detalje jučerašnje akcije. Ispričao je kako je to izgledalo u tunelu.

"Doslovce dimni val je krenuo prema ljudima koji su bili unutra. Neki od djelatnika kažu da su čuli nešto kao eksploziju, dok drugi kažu da nisu. Ali je svakako došlo do neke reakcije koja je proouzročila tako ogroman dim. Nevjerojatno je koliko je čađe unutra, ne možete to vjerovati! Na svih pet katova strojarnice sve je bilo puno čađi", otkrio je zapovjednik Simović.

"Pokušali su na tom dijelu izdržati što više jer su i oni bili svjesni da je skakanjem u vodu upitno hoće li preživjeti. Bila je ovo jedna od najtežih intervencija jer na tih pet katova se ništa nije vidjelo, ali uspjeli smo doći do svakog otvora", izajvio je vatrogasni zapovjednik, prenosi Dubrovački vjesnik.

13:00 Vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović je kazao kako su tri djelatnika koja su otišli u odvodni kanal vjerojatno i bili svjesni da je upitno hoće li preživjeti jer je dotok vode još uvijek bio velik. Kazao je i kako mu je ovo jedna od najtežih intervencija.

"Pet katova, a ništa se ne vidi na niti jednom katu, uspjeli smo doći do svakog dijela, od otvora, kuhinjica, spreme pa se garderoba upalila. Bila je jako zahtjevna informacija, a žurili smo kako bi unesrećene našli što prije," ispričao je Simović.

"U tom prostoru su bila dva aparata za zrak koja omogućuju nesmetano disanje, oni su uzeli aparate i koristili ih, a vjerojatno su pokušavali nešto i ugasit. U takvoj situaciji zraka ima do 30 minuta, a posebno ako ste uzbuđeni i ubrzano dišete," ispričao je Simović, prenosi Dubrovački dnevnik.

Simović se osvrnuo i na mogući izvor požara odnosno mjesto odakle je sve i krenulo.

"Nama je termokamera pokazala da je najveći izvor topline u strojarnici, iza konrolnog punkta, tu je bilo oko 260 stupnjeva, ali ekipa za očevid je dole pa će utvrdit," objasnio je Simović.

12:50 Nije poznato je li jučer bilo i eksplozije, a što se pričalo.

"Požar je u potpunosti pod kontrolom, ali ovdje smo iz preventivnih razloga, posebno jer uzrok još nije poznat. Obišli smo sve zajedno s policijom. ogromna količina dimnog vala je krenula prema onima koji su bili unutra pa je došlo do neke reakcije, možda ne eksplozija, ali je nešto taj dim uzrokovalo. ogoromne količine čađe na svim katovima," kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

12:40 "Htio bih iskazati iskrenu sućut obitelji tragično stradalih naših kolega, djelatnicima Hidroelektrane Dubrovnik koji su zajedno s njima činili jednu veliku obitelj i prenijet im iskrenu sućut svih ostalih kolega iz HEP-a i kazati da su naše misli s obiteljima tragično stradalih kolega. Također, želim zahvaliti članovima kriznog stožera na nesebičnoj brizi i iskazanom angažmanu u saniranju svih posljedica uzrokovanih havarijom koja se dogodila jučer, a imala je tragičan završetak. Od jučer rano popodne sam ovdje sa najužom upravom HEP-a i na terenu pružamo maksimalnu pomoć svim službama, stavili smo se na raspolaganje i kriznom stožeru i aktivno sudjelujemo u sanaciji posljedica," kazao je predstavnik HEP-a Frane Barbarić, prenosi Dubrovački Dnevnik.

12:30 Započeo je očevid.

"Jutros nakon što su se djelatnici Centra za kriminalistička vještačenja i istražitelji PU na čelu sa zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Dubrovnik upoznali sa svim čimbenicima, negdje poslije 10 sati krenuli su u sam očevid", rekao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, piše Dulist.

12:20 U akciju spašavanja uključio se i HGSS.

"Jutros je nastavljena punim intenzitetom s više desetaka policijskih službenika kao i svih drugim drugim žurnim službama koje mogu pomoći te sudjeluju u potrazi. To su Gorska služba spašavanja, Javna vatrogasna postrojba te druge vatrogasne postrojbe s ovog područja, a hitni medicinski tim uvijek je u pripravnosti. Obzirom na tragičan događaj i pronalazak osobe prije 22 sata, potraga se proširila na akvatorij Župske i Cavtatske uvale te će se i dalje širiti ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali", kazao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, prenio je Dulist.

"To je pet, šest kilometara obalne linije. Podigli smo dron, imamo potražnog psa, opremljeni smo i suhim odijelima. Potraga na moru je takva da se moraš uvijek vraćati na već pretražena područja", kaže Marijo Begić, pročelnik HGSS-a u Dubrovniku, s terena, a prenosi Dubrovački vijesnik.

HGSS koristi tzv. suha odijela koja se navlače preko odjeće, a specijalizirani su za spašavanje u divljim i izrazito hladnim vodama. Prema Begićevoj procjeni, temperatura mora u Platu je jutros oko 10 Celzijevih stupnjeva.

Marko Miloslavić, jedan od pripadnika HGSS-a uključenih u potragu, kaže kako je u Platu karakteristična struja, površinski more nosi kako puše bura, a u dubljim slojevima vraća prema natrag.

Ranije informacije

Dubrovački dnevnik objavio je inicijale i starost stradalih muškaraca, kao i trećeg za kojim se još traga. Jučer oko 14 sati, kako piše ovaj medij, na sredini odvodnog kanala je pronađeno beživotno tijelo M.M. (35), a tijelo I.Z. (47) je pronađeno sinoć na obali mora u Cavtatu predio Ključice, dok se za D.P. (33) još uvijek traga.

Tijelo nestalog I.Z. sinoć su, potvređno je jutros, pronašli mještani.

"Mogu potvrditi da se potraga nikad nije prekidala i da se jutros nastavila sa punim intenzitetom sa više desetaka policijskih službenika, kao i ostalih službi poput GSS-a, javnih vatrogasnih postrojbi, medicinskog tima, a i sami mještani pomažu," naglasio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, prenosi Dubrovački dnevnik.

S obzirom na pronalazak tijela I.Z. jučer prije 22:00 sata, Pavličević je kazao kako se potraga širi.

"Potraga se proširila na župski i cavtatski akvatorij i dalje će se širiti ako to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Uključena je i Lučka kapetanija, koja je izdala određene obavijesti svim plovilima da povećaju oprez," kazao je Pavličević i potvrdio kako su tijelo nesretnog I.Z. zapravo pronašli mještani odnosno da je policiji dojavio jedan mještanin po pronalasku tijela.

Na gašenju požara koji je lokaliziran jučer oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara