Specijalcu uhićenom zbog iznude određeno 30 dana istražnog zatvora

Specijalcu uhićenom zbog iznude određeno 30 dana istražnog zatvora
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

SUDAC istrage prihvatio je prijedlog karlovačkog Općinskog državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za specijalca Antiterorističke jedinice Lučko Andriju Vrhovca (35) te je on sa suda prepraćen u Istražni zatvor u Karlovcu, saznaje Hina na Županijskom sudu u Karlovcu.

Vrhovec je osumnjičen za tučnjavu na nadvožnjaku autoceste 10. siječnja u blizini Draganića, koja je povezana s pokušajem iznude novca od zaprešićkoga poduzetnika.

Sudac Istrage Ivan Perković rekao je Hini da je odredio 30 dana istražnog zatvora nakon što mu se osumnjičenik "očitovao o osnovanosti sumnje".

Utjecaj na sudionike

Perković je objasnio da je Vrhovec na današnjem saslušanju kod općinske državne odvjetnice Josipe Bešlić iznosio svoju obranu, nije se branio šutnjom, te da na određivanje istražnoga zatvora ima i pravo žalbe u roku od tri dana. Svoju odluku o njegovom pritvaranju Perković je obrazložio riječima da su "opravdani razlozi koje je u svom prijedlogu iznijelo Državno odvjetništvo".

"Zbog mogućeg ometanja postupka utjecajem na sudionike, ali i zbog težine kaznenoga djela i činjenice da je on osoba u zvanju u kojem jest, upućuje na to da je moguće očekivati ponavljanje kaznenoga djela, odnosno dovršenje, jer je riječ o kaznenom djelu u pokušaju", rekao je Perković.

Dodao je da "zato osobi koja je zadužena da čuva sigurnost građana garantiranu Ustavom i zakonima, a čini potpuno suprotno, tj. narušava tu sigurnost, ograničenje slobode smatram razmjernom onome što se kaznenom normom istražnog zatvora želi postići, a to je da se postigne zaštita građana u cjelini i zaštite individualna prava“.

Disciplinski postupak

Vrhovec odgovara po kaznenoj prijavi Karlovačke policijske uprave koja ga tereti za tučnjavu u Draganiću, uz korištenje vatrenog oružja, u kojoj su teško ozlijeđena dvojica muškaraca, stari 48 i 38 godina, a to su Leon Lučić i MMA borac Mirko Šintić, kojega je na susret doveo iznuđivani poduzetnik Mario D.

Kriminalističkim istraživanjem bivši specijalac Leon Lučić, koji je i glumac u kriminalističkoj televizijskoj seriji Krim tim 2, osumnjičen je da je uz ozbiljnu prijetnju, zajedno s Vrhovcem, pokušao od poduzetnik iznuditi 100.000 eura.

Policija je također izvijestila da će protiv osumnjičenoga Vrhovca, kao pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, biti pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti te da je već "udaljen iz službe".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara