Speleolozi "produljili" špilju Lokvarku u Gorskom kotaru

Nove dijelove Lokvarke, jedne od najvećih i najstarijih turistički uređenih špilja u Hrvatskoj, otkrili su speleolozi tijekom veljače.

Dužina je poznatih kanala Lokvarke oko 1200 metara, a dubina oko 270 metara, ali je iznad sifona u najdubljoj i najvećoj podzemnoj dvorani otkriven kanal koji će nas, nadamo se, odvesti još dublje, izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog biospeleološkog društva Roman Ozimec.

Skupina speleologa iz Fužina, Karlovca, Opatije, Rijeke, Kastva i Zagreba obavila je topografsko i fotografsko snimanje, te biospeleološka istraživanja, a video snimanje nismo uspjeli provesti zbog tehničkih problema, rekao je.

Nacrtano je oko 200 metara novih kanala koji su vrlo teško prohodni zbog velikih stijena prekrivenih blatom.

Istraživanje je bilo planirano za kraj kolovoza 2002., ali su ga speleolozi morali odgoditi zbog kišnoga ljeta.

Sredinom siječnja posebna ekipa speleologa proširila je jednu jamsku pukotinu korištenjem ´speleoloških metaka´ i u iznimno teškim, vodenim uvjetima uspjela proći nove dijelove.

Prvi doktor speleologije u Hrvatskoj Josip Poljak izjavio je 1913. da je Lokvarka jedna od najljepših pećina iz hrvatskoga krša.

Lokvarka je otkrivena 1911., godinu kasnije počeli su turistički posjeti. Čini je šest etaža od kojih su tri turistički dostupne. Godine 1935. špilja je elektrificirana do prve galerije, a 1973. postavljene su stube željezne konstrukcije i uređena je onako kakva je i danas.

Posljednja je etaža otkrivena u seriji aktualnih istraživanja. Čini je prostrani kanal kojim protječe podzemna rijeka. Ispunjen je kamenim blokovima težine 25-30 tona, koji su prekriveni tamnim muljem, kazao je Ozimec.

Neobično je što je mulj prepun glista, kazao je Ozimec i istaknuo da je pronađena podzemna pijavica, prvi put u Gorskom kotaru.

Ta se gorskokotarska špilja nalazi dva kilometra od Lokava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara