Split danas opet užasno smrdi
Foto: Ivo Čagalj/ Pixsell
SPLIT je jutros ponovno utonuo u smrad. Nema kvarta koji je ostao pošteđen. Smrad se osjetio čak i na zapadnom kraju gradu, na pet kilometara zračne linije od smetlišta Karepovac.
Nenad Periš, šef Odjela za ispitivanje kvalitete zraka i tla, kaže nam da smrdi amonijak i da, unatoč tome što su za vremensko razdoblje od pet sati prekoračene granične vrijednosti, ona dnevna nije prekoračena. Periš nam je objasnio zašto je ujutro smrad bio nesnosan.
"Smrdi amonijak. Na Karepovcu rade i po noći. Preko noći dolazi do temperaturne inverzije. Imamo mirno vrijeme tijekom noći, nema vjetra, vlaga je relativno visoka i dolazi do skupljanja svih tih koncentracija. Dok ujutro ne počne puhati i temeperatura se ne digne, koncentracija je viša.
Do sada nisu prekoračene dnevne granične vrijednosti. Najveća je bila 6. travnja, 50 miligrama po metru kubnom. Granična vrijednost je 100. Uočljivo je i da su koncentracije dušikovih oksida više, što pokazuje da su na smetlištu u tijeku intenzivni radovi. Ni one ne prelaze dnevne granične vrijednosti", kazao nam je Periš.
Najavljeno je kako će se radovi na sanaciji splitskog gradskog smetlišta pojačati kako bi se do fešte Svetog Duje sljedećeg mjeseca obavilo što više posla. Tada bi se radovi trebali prekinuti kako turisti ne bi osjetili smrad s Karepovca.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali
Najteže je naći poklon za one koji su nam najdraži. Imamo ideje koje će voljeti
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali