Split ima aplikaciju koja traži parking umjesto vas, pogledajte kako to radi

Split ima aplikaciju koja traži parking umjesto vas, pogledajte kako to radi

Foto: Borna Filić/ Pixsell, Screenshot: Google Play

U SPLITU se od danas lakše može do parkirnog mjesta. Naime, aplikacija Smart Split parking dostupna je i za android mobitele, nakon početne faze uhodavanja na Appleovim mobitelima. S besplatnom aplikacijom može se pronaći slobodno mjesto, navigacija će izabrati najkraći put do njega, a korisnici mogu i platiti jeftinije svoje parking mjesto, čak i pozvati u pomoć pauka ako ih je netko zagradio svojim vozilo,

"Prvi smo u Europi obilježili sva parkirališna mjesta pod naplatom sa senzorima. Prvenstveno smo radili za kontrolu cijelog sustava za upravljanje parkiralištima, a onda smo vidjeli da možemo poboljšati uslugu građanima i da mogu vidjeti u realnom vremenu gdje ima slobodnih mjesta, kao i dobiti informaciju ako su puna parkirna mjesta. Tu je i navigacija do slobodnog mjesta, a imamo i prijavljivanje nepropisno parkiranih vozila. Ako vas netko zagradi, možete pozvati pauka da vas oslobodi", kaže Marko Bartulić, direktor Split parkinga. 

Kolone i čepovi

Postavljeno je 750 senzora, trebalo bi ih ugraditi još 600, Bartulić se nada da će sve završiti za mjesec, dva, ako ih vrijeme posluži.

"U svakom trenutku korisnik može vidjeti slobodna mjesta na području cijelog grada. Može lakše doći do parkirnog mjesta, ne mora kružiti. Može se dogoditi da samo dvije ulice dalje postoji pet slobodnih parkirnih mjesta, dok su u ulici kojom kružite sva zauzeta. Tako se stvaraju kolone, čepovi, veće emisije štetnih plinova i potrošnja goriva. Ovako dajemo pravovremenu informaciju, pa čak potičemo i sugrađane da, kada se poboljšaju uvjeti javnog prijevoza i pojeftini taksi, koriste alternativna rješenja ako u gradu stvarno nema slobodnog parkinga. Radimo i na povećanju parking mjesta, najavili smo investicije i u tom dijelu. Pokušavamo razinu usluge dignuti na europski nivo", kaže Bartulić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pozivnica za sajam u Amsterdamu

Smart Split parking aplikacija je nagrađena, a Bartulić kaže da već imaju dosta upita iz drugih gradova oko sustava koji su primijenili u Splitu. I ne samo to. Dobili su poziv da svoj proizvod predstave na sajmu prometa u Amsterdamu.

"Pozvani smo da prezentiramo naše rješenje u Amsterdam na najveći sajam prometa Intertrafic 2018. Mislim da Grad Split i RH mogu biti ponosni na ovaj proizvod koji je produkt naših razmišljanja, traženja rješenja. Već imamo dosta upita drugih gradova. Pomoći ćemo svima. Nadam se da će i drugi pratiti ovu modernu tehnologiju", kazao nam je Bartulić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara