Split: Izrada elaborata o razvitku otoka

ANALIZA postojećeg stanja kao prvi korak u izradi Elaborata o razvitku otoka u području vodoopskrbe, odvodnje i zaštite voda je završena, izjavio je na konferenciji za novinare Branko Pejaković, direktor Vodnogospodarskog odjela Split, koji je, u ime Povjerenstva za razvitak otoka, zadužen kao koordinator cijeloga projekta.

´Mi smo do sada obradili postojeće stanje i proslijedili ga Ministarstvu javnih radova, koje sada treba dati zeleno svjetlo za sljedeći korak, a to je da se utvrde ciljevi, odnosno krajnje futurističko rješenje kojim bi svaki otok riješio sve probleme´, kazao je Pejaković.

Elaborat obrađuje postojeće stanje svih otoka od granice sa Slovenijom do granice s Crnom Gorom i to svih naseljenih otoka, uključujući i Brijune koji su nenaseljeni, ali su uključeni u projekt zbog svoje atraktivnosti i zaštite.

Po njegovim riječima, promatraju se tri komponente: korištenje voda, zaštita voda i mora od onečišćenja, te zaštita od štetnog djelovanja voda. U okviru tog postojećeg stanja izrađena je SWOT analiza koja obuhvaća unutrašnje snage, unutrašnje slabosti, vanjske prilike i vanjske prijetnje. Kod ove analize polazišna je teza činjenica da je turizam okosnica gospodarskog razvoja otoka. Istraživanja su pokazala da je u vodoopskrbi unutrašnja snaga: sustav praćenja kvalitete vode i izdašnost resursa, izgrađenost magistralne infrastrukture i slično, a slabost: upravljanje komunalnim poduzećima, tehničko stanje distributivnih mreža. Vanjske prilike obuhvaćaju povećanje ekonomičnosti sustava kroz uravnoteženje potrošnje, a neprilike bespravna izgradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo javnih radova angažiralo je GTZ (Njemačko društvo za tehničku suradnju), koje je pripremilo opsežan Materijal za provedbu pojedinih koraka, načine identifikacije problema i utvrđivanje ciljeva.

U cijelu zamisao uklopljen je i veliki program zaštite voda i mora, koji će se financirati kreditom Svjetske banke, u iznosu od 100 milijuna dolara, a ukupna bi vrijednost programa, nazvanog ´Program Jadrana´, bila 260 milijuna dolara. Poslovi bi se realizirali u idućih nekoliko godina.

Po Pejakovićevim riječima, cjelovit bi materijal trebao u radnoj verziji biti završen do listopada ove godine, kada će preko Ministarstva obnove i graditeljstva biti ponuđen Vladi na prihvaćanje.

Zakon o razvitku otoka donesen je 1999. godine, njegove izmjene i dopune 2001., a taj je zakon obvezao državu da preko Ministarstva javnih radova izradi državni program razvoja otoka, koji sadrži 13 komponenata, a jedna od njih su vode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara