Split: Optuženici za krađu automobila iznijeli obranu

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu nastavljeno je suđenje organiziranoj skupini za krađu automobila visoke klase u kaznenom postupku u kojem se prvi puta optužnica temelji na Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Za kazneno djelo teške krađe i udruživanje radi krađe, otpuženi su Marinko Petrović (25) iz Mostara, Vjenceslav Sabljo (23) iz Posušja, Bože Tokić (19) iz Rakitna Vrpolja i Mato Jakovljević (20) iz Posušja. Sablji i Jakovljeviću sudi se u odsutnosti jer se nalaze u bijegu. Suđenje je počelo 21. svibnja.

Na današnju raspravu bilo je pozvano pet svjedoka od kojih je pristupio samo jedan, pa su Petrović i Tokić iznijeli svoje obrane.

Prema navodima optužnice četvorka se tereti da je tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2002. godine na području Makarske, Omiša, Splita i Kaštela provaljivala u mercedese, audije i golfove i preko ilegalnog prijelaza odvozili u Posušje. Ukradene automobile vozili su Petrović i Tokić, a Jakovljević im je bio prethodnica u svom vozilu i mobitelom ih upozoravao na policijske ophodnje. Petrović je u Posušju ukradena vozila predavao Sablji, a ovaj ih je isplaćivao po unaprijed utvrđenom dogovoru. U tom su razdoblju ukrali 17 vozila, te vlasnike oštetili za oko milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marinko Petrović u svom je iskazu rekao kako u potpunosti ostaje kod obrane koju je dao u istrazi gdje je priznao način otuđenja 17 vozila i posjedovanje 11,5 tableta amfetamina, dodajući kako se ne osjeća krivim za dio optužnice koji mu stavlja na teret da je on organizirao grupu za krađu automobila. Kazao je kako ga je Sabljo uveo u taj posao, te da su postupali spontano i stihijski, neorganizirano. Petrović je također kazao kako se kaje zbog svega što je učinio jer je osramotio i obitelj, te da je voljan i spreman kada se nađe na slobodi svim oštečenicima nadoknaditi štetu u granicama svojih mogućnosti. Istaknuo je također kako je po ukradenom automobilu zaradio od 1000 do 1200 maraka, te da je novac uložio u obnovu stare obiteljske kuće u Rakitnom.

Bože Tokić je kazao kako se ne osjeća krivim, te da ostaje kod iskaza u istrazi, no njego iskaz se razlikuje od onog u istrazi kada je spominjao ukradenih 17 vozila, a danas je govorio o broju od 12 do 17. Tokić je za sve počinjeno optužio Petrovića, govoreći kako je on krao vozila i vozio ih, a da je njegova uloga bila da mu pravi društvo u automobilu za što je dobivao od 400 do 500 maraka. Nije mu poznato kome je Petrović prodavao vozila, a naveo je kako Sablju nije nikada upoznao. Rekao je da ne zna voziti, te da osobno nije otuđio niti jedno vozilo.

U četvrtak, 26. lipnja, suđenje će biti nastavljeno davanjem završnih riječi, a potom će biti izrečena presuda.

(Hina) žviš dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara