SPLIT: OSNOVANA ALIJANSA ZA MIR I PRAVDU - GLAS ZA ČOVJEKA

Na osnivačkoj skupštini udruge Alijanse za mir i pravdu glas za čovjeka, održanoj danas u Splitu, za predsjednika je izabran jedan od njezinih osnivača don Ivan Grubišić. L

Njegov partner u tom projektu, akademik Ivan Supek, iako najavljen, nije se pojavio na današnjem skupu, no na početku je pročitano njegovo pismo potpore osnivačkoj skupštini u kojem se ispričao drugim obvezama.

"Alijansu stvaramo kako bismo se suprotstavili dvama vladajućim polovima okupljenima oko SDP-a i HDZ-a, kako bismo Hrvatskoj ponudili alternativu", rekao je jedan od utemeljitelja tog projekta Veljko Barbijeri.

Dodao je da Alijansa neće postati stranka, nego će oko sebe okupiti sve snage i stranke koje prihvaćaju njezin program, te će "tako okupljeni izaći na izbore".

"Mi se nećemo boriti protiv nekoga, nego 'za', a to znači da želimo afirmirati građanski oblik politike i pozvati ljude da se u nju uključe", rekao je don Ivan Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima Alijansa "narodu želi vratiti nadu i ponuditi alternativu stranačkoj politici", i to, kako je istaknuo, zauzimanjem "za pravedne zakone, ukidanje protuustavnih i protuzakonitih privilegija, neposredan izbor lokalnih čelnika i saborskih zastupnika, decentralizaciju uprave, rehabilitaciju politike i nezavisne medije".

"Mi ćemo ponuditi alternativu kroz nezavisne liste i podržati i druge nezavisne liste koje prihvate naša načela", kazao je Grubišić.

Dodao je kako je vladajuća koalicija "uzela monopol i sve ispremještala po nadzornim odborima i privilegiranim položajima". "Mi bismo željeli da stranke prepoznaju naša načela kao preduvjet izlaska Hrvatske iz krize i da to i one ponude kroz svoje programe", istaknuo je.

Govoreći o nedavnoj zagrebačkoj osnivačkoj skupštini Alijanse, koju je u novinama nazvao "pučističkom", don Ivan Grubišić je istaknuo kako u demokraciji nitko nema monopol, pa ni stranke koje im pokušavaju na taj način otežati posao.

"Današnja osnivačka skupština u Splitu je pokazala da je većina članstva na našoj strani i da prihvaća moje vodstvo i vodstvo akademika Supeka", kazao je. "Nedolazak akademika Supeka na ovaj skup nema nikakvo dublje značenje", odgovorio je don Ivan Grubišić na novinarsko pitanje, dodajući da se njih dvojica u bitnim načelima slažu i jedan drugoga podupiru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara