Split: Počelo suđenje trojici za oružanu pljačku Splitske banke

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu počelo je danas suđenje trojici optuženika za pljačku poslovnice Splitske banke kod tržnice na predjelu Plokita u Splitu prije devet mjeseci.

Ante Anđelić Zimba (26) iz Splita, Ivan Gunjača Švabo (28) iz Trilja i Danijel Marušić Florenco (27) iz Vinišća kod Trogira optuženi su za pokušaj ubojstva iz koristoljublja, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i za razbojstvo.

Optuženici su na početku suđenja izjavili da nisu počinili kažnjiva djela za koja su osumnjičeni. Po optužnici oni su ta kažnjiva djela počinili u siječnju ove godine kad su, pokušavši oteti novac, ranili dostavljače novca zaštitara Zvonimira Zekana i djelatnika banke Antu Tičinovića.

Gunjača je s Marušićem oko 8,30 sati na prepunoj tržnici presreo dostavljače i iz dvaju pištolja s osam hitaca pogodio Zekana, a jednim Tičinovića. Marušić je zgrabio torbu sa 670 tisuća kuna te su pobjegli do Anđelića, koji ih je čekao u automobilu spremnom za bijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anđelić, čijim su "mercedesom" bježali, uhićen je za nepun sat na Vrhu Sućidra, petstotinjak metara od mjesta pljačke. Tu je nađen i novac. Gunjača i Marušić skrivali su se dva dana, a uhićeni su u spektakularnoj akciji specijalnih postrojba MUP-a u jednoj napuštenoj kući u Trogiru.

Razbojnička trojica, koja su u pritvoru od siječnja ove godine, optuženi su i za organiziranu pljačku poslovnice Privredne banke Zagreb u Šibeniku 1999., kad su odnijeli oko 85 tisuća kuna. Ivan Gunjača Švabo optužen je i za neovlaštenu nabavu i posjedovanje vatrenog oružja, streljiva i eksploziva koji su u većim količinama pronađeni u njegovoj kući.

Svjedok Jasmin Krak, prodavač na tržnici pokraj poslovnice Splitske banke, prepoznao je svu trojicu napadača te potvrdio način na koji je pljačka počinjena. Vidio je dvojac kako s torbom s novcem bježi prema automobilu u kojemu ih je čekao treći, te kako se udaljavaju.

Svjedočio je i tada ozlijeđeni djelatnik Splitske banke Ante Tičinović. Kazao je kako je, dok je hodao iza Zekana, koji je ranjen s osam hitaca, najprije čuo praskove za koje je mislio da su petarde, okrenuo se i vidio maskiranog napadača u zelenoj jakni. Naoružani napadač viknuo mu je "Bacaj!", a zatim je vidio i drugog napadača, nakon čega je pogođen u nogu, od čega je pao u nesvijest. Liječio se 27 dana, još je na bolovanju i još šepa na jednu nogu. Izjavio je kako je još veću kalvariju proživjela njegova obitelj, jer otac mu je doživio srčani udar i na samrti je. Sin mu je zbog stresa obolio od "kronove" bolesti.

Sutra u podne svjedočit će ranjeni zaštitar Zvonimir Zekan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara