Split: Počeo Međunarodni znanstveni skup Salonitansko-splitska crkva u prvom tisućljeću

U Splitu je danas počeo Međunarodni znanstveni skup "Salonitanskosplitska Crkva u prvom tisućljeću", koji u sklopu proslave jubilejske 1700. obljetnice mučeništva sv. Dujma organiziraju Katolički bogoslovni fakultet i Arheološki muzej u Splitu, pod pokroviteljstvom Papinske rimske arheološke akademije.

Dvadesetak znanstvenika iz zemlje i inozemstva na dvodnevnu skupu raspravlja o povijesnim, arheološkim i teološkim pitanjima početka i razvoja kršćanstva u Saloni i rimskoj pokrajini Dalmaciji.

Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta dr. Marijan Vugdelija kazao je kako su se organizatori, imajući na umu kako je obilježavanju velikog jubileja potreban ozbiljan znanstveni skup, odlučili pozvati znanstvenike koji će baciti novo svjetlo na važna pitanja kristijanizacije na ovom području.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Emilio Marin, koji je okupljene pozdravio i u ime ravnateljice Papinske rimske arheološke akademije Letizie Pani Ermnini, koja nije došla zbog bolesti, podsjetio je kako se skup održava i u svjetlu još dviju važnih obljetnica. Prošlo je 70 godina od smrti nestora hrvatske arheologije don Frane Bulića, koji je najviše pridonio vrjednovanju uloge i mjesta sv. Dujma u povijesti, te 10 godina od 13. međunarodnog kongresa za starokršćansku arheologiju održanog u Splitu i Poreču, koji je učvrstio položaj splitskih i hrvatskih arheologa u svijetu. Marin vjeruje da će znanstvena priopćenja sa skupa u svjetlu najnovijih arheoloških iskapanja, kojima su interpretirani salonitanski cemeteriji i episkopalni centar, na temelju proučavanja epigrafskih spomenika, proširiti spoznaje o životu i vjeri salonitanskih kršćana - najstarijeg kršćanstva na našim prostorima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, koji je otvorio skup, kazao je kako je namjera sudionika znanstvenim djelovanjem, istraživanjem, duboko zaroniti u početke, tražeći korijene na kojima je izrasla Salonitanska crkva koja živi i danas i ima budućnost u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. No, dodao je, iz zanstvene radoznalosti nadire i naša zahvalnost sv. Dujmu i naraštajima kršćana iz prvog stoljeća njezina postojanja. Podsjetio je i na riječi Svetog Oca za posjeta Splitu, kad je u Dujmovoj katedrali kazao: "Ovdje povijest nije šutjela". To su velike riječi koje će, vjerujem, potvrditi i ovaj skup, poručio je nadbiskup Barišić.

Tijekom iduća dva dana znanstvenici će priopćenjima prikazati razvoj crkvenog ustroja u Saloni od početka, do uspona i najveće krize u tijeku pada tog antičkog grada, te nastavak Salonitanske crkve u novom sjedištu - Splitu do kraja 1. tisućljeća. Znastveni radovi sa skupa bit će objavljeni u zborniku iduće godine.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara