Split: Počeo seminar "Upravljanje UNESCO-vim lokalitetima"

U organizaciji talijanske nevladine organizacije Formez i UNESCOa u Splitu je danas počeo trodnevni transnacionalni seminar o zaštiti spomenika prirodne i kulturne baštine s popisa UNESCOve liste i onima koji će na nju tek biti uvršteni, te o planovima za upravljanje tim lokalitetima.

Seminar je u Muzeju grada Splita okupio 40-ak konzervatora, zaposlenika u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim ustanovama za zaštitu kulturnih spomenika i spomenika prirode iz Italije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Makedonije.

Skup, koji je organiziran u sklopu Formezova projekta inovacije i povezivanja državne i lokalne samouprave u zemljama jugoistočne Europe, otvorili su pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturne baštine dr. Krešimir Filipec i upravni savjetnik Formeza za kulturna dobra dr. Antonio Maroneo.

Na seminaru će se raspravljati o problemima zaštite spomenika kulture i prirode koji su pod zaštitom UNESCO-a, posebno u okolnostima sve većeg zagađenja i opasnosti od oštećivanja kulturnih spomenika u uvjetima sve masovnijeg turizma i industrijalizacije društva u zemljama juga i istoka Europe.

Sudionici skupa pokušat će dati odgovore i na sporna pitanja o upravljanju zaštićenim područjima ili spomenicima između državne i lokalne vlasti, a bit će riječi i o pojednostavljenju postupka za uvrštavanje nekog lokaliteta ili spomenika na listu UNESCO-ve baštine.

(Hina) xdstr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara