Split: Polovica grčkog tankera oslobođena

PORINUĆE grčkog tankera ´Elke Aristotela´, koje u splitskom brodogradilištu Brodosplitu nije uspjelo 11. studenog, na najboljem je putu da uspije do Nove godine.

Voditeljica Službe za odnose s javnošću Brodosplita Karmen Šore-Nađvinski kazala je večeras za Hinu da je gotovo polovica tankera laganima miniranjima drvenih klinova oslobođena i da će najkasnije do srijede miniranje biti gotovo te da će početi pripreme za novo porinuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novoizgrađeni tanker bio je pričvršćen na navozu za saonik s 1200 klinova, od toga je hidrauličnim postupkom izbijeno 700 klinova, a ostali se izbijaju laganim miniranjima. Sav posao nadziru i u njemu sudjeluju stručnjaci Zavoda za rudarstvo i geotehniku iz Zagreba, koji je i odgovoran za operaciju oslobađanja tankera miniranjem.

Noću se radovi za oslobađanje tankera ne izvode, premda su brodograditelji i danju i noću uz brod. Rabi se mješavina četiriju do pet vrsta eksploziva koji se daljinski aktivira, a sav je posao, tvrde stručnjaci Zavoda za rudarstvo, toliko siguran da bi se čak moglo stajati u neposrednoj blizini miniranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara