Split: Ponovno se oglašava prodaja nekretnina "Diokoma"

NA TRGOVAČKOM sudu u Splitu 4. rujna će ponovno biti oglašena prodaja nekretnina splitske tvrtke Diokom u stečaju, potvrdio je stečajni upravitelj Diokoma Frane Krišto.

To je drugi pokušaj prodaje nekretnina tog poduzeća nad kojim je prije tri godine otvoren stečaj.

Prije mjesec dana zapadni dio Diokomova kompleksa na Brodarici u Splitu, zajedno s pogonom u Benkovcu i maloprodajnom mrežom u više hrvatskih gradova, bio je ponuđen na prodaju po početnoj cijeni od 6 milijuna i 250 tisuća eura, no na taj se natječaj nije nitko odazvao.

Stečajni upravitelj Krišto razlog tomu vidi u uvjetu koji bi kupac morao ispuniti, a to je zapošljavanje oko tisuću radnika na određeno vrijeme od tri godine uz obvezu da nitko od njih u tom vremenu ne smije biti proglašen tehnološkim viškom. Krišto je u razgovoru za Hinu naglasio da o ishodu drugog kruga prodaje tvrtkine imovine ovisi, ne samo budućnost Dikoma, koji bi u slučaju da se ponovno niti jedan kupac ne javi na natječaj bio likvidiran, nego je upitna i budućnosti preostalih radnika tvrtke koja je do prije desetak godina zapošljavala 12 tisuća radnika.

Krišto je istaknuo kako je to jedini scenarij budući da je vjerovničko vijeće, koje čine predstavnici radnika i državnih ustanova, odbilo njegov plan preustroja. Po tom planu Diokom bi se preustrojio, a potraživanja u iznosu od čak 170 milijuna kuna isplaćivala bi se iz dobiti tvrtke od proizvodnje konfekcije za koju Krišto drži da ima budućnosti. No, budući da plan nije prihvaćen, prodaja imovine jedino je rješenje za namirenje tih potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Diokom, osim prostora koji se prodaju na ovom natječaju, posjeduje cijeli niz nekretnina u drugim gradovima i poslovne prostore diljem bivše Jugoslavije za koje je zatražio povrat.

U drugom pokušaju prodaje navedene nekretnine na Brodarici, pogona u Benkovcu i maloprodajne mreže ponude će se prikupljati bez isticanja početne cijene. Ionako preniska početna cijena od 6 milijuna i 250 tisuća eura, istaknuta na prvom natječaju, drži Krišto, mogla bi zbog toga pasti još niže. Krišto ipak ističe kako je Diokomova imovina, neopterećena hipotekama, zanimljiva velikim tvrtkama koje bi rado došle do tih prostora, no smatra kako će se tisuću radnika, o kojima bi se trebalo skrbiti, prodaju ponovno dovesti u pitanje.

Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević u izjavi za Hinu izrazio je ogorčenost takvim scenarijem koji ne može dovesti ni do čega drugog nego do likvidacije i novih tisuću nezaposlenih u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Ogorčen je i, kako kaže, rasprodajom prevrijedne imovine koje će se netko dokopati za male novce, a mogla je, "da je bilo pameti i volje, hraniti više od tisuću obitelji". I sadašnjom proizvodnjom, iako nedovoljnom, drži Matijašević, dokazalo se da se od toga može zarađivati i vraćati dugove.

Inače, istočni dio Diokomovih nekretnina na Brodarici prije pola godine prodan je splitskoj trgovačkoj tvrtki Kerum za šest milijuna eura. Dobivenim novcem namirena su potraživanja radnika u nultom isplatnom redu i potraživanja razlučnih vjerovnika. Na tom će se prostoru graditi stanovi iz projekta poticane stanogradnje.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara