split - POTPISAN PredUGOVOR za gradnju zgrade iz programa pos

U Splitu su danas ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić, splitski gradonačelnik Slobodan Beroš i poduzetnik Željko Kerum potpisali predugovor za gradnju zgrade s oko 500 stanova na lokaciji Brodarica iz Programa poticane stanogradnje (POS).

Početak izgradnje predviđen je potkraj ljeta ili početkom jeseni ove godine, a dovršetak nakon dvije godine. Maksimalna cijena četvornog metra stana kretat će se između 864 i 907 eura, a mjesečni obrok kredita neće prelaziti programom predviđeni iznos, do 180 eura.

To je do sada najveća zgrada iz Programa POS u Hrvatskoj, naglasio je ministar Čačić. Gradit će se na iznimno atraktivnoj lokaciji, gotovo u središtu grada. To je početak rješavanja stambenog problema u Splitu u kojemu je, prema anketama, oko dvije tisuće za to zainteresiranih obitelji, no, osim stanova, Split će time dobiti i veći broj poslovnih prostora. Prvi je to put, također, da se primjenjuje takav zakonom predviđeni model u kojemu sudjeluje privatni poduzetnik, grad pruža administrativne usluge, a država subvencije, kazao je Čačić. Projektna dokumentacija trebala bi biti gotova do kraja lipnja, a građevinska dozvola do kraja srpnja. Najprije će se, već sutra, raspisati natječaj s rokom od 60 dana, nakon toga u 30 dana sastavit će se lista prioriteta, rekao je dogradonačelnik Miroslav Buličić koji vodi cijeli projekt. U komunalno opremanje grad će uložiti oko 14 milijuna kuna. Potpisivanje ugovora za kupnju stana počet će, dodao je Buličić, 1. lipnja.

Ministarstvo je, inače nezadovoljno brzinom kojom Split ulazi u Projekt POS, samo potaknulo njegovo ostvarenje i zadovoljno je odzivom privatnog poduzetnika Željka Keruma koji je potkraj prošle godine kupio zemljište sa zgradama Diokoma u stečaju na Brodarici, ali i drugih koji su se već javili za gradnju stanova na nekoliko drugih lokacija. Međutim, upravo rušenje Diokomovih zgrada, komunalno opremanje terena i to što je cijena zemljišta u Splitu i inače skuplja, razlozi su nešto veće cijene četvornog metra stana nego u drugim gradovima, pojašnjeno je na novinarsko inzistiranje na odgovoru zašto se u Splitu ne može graditi po cijeni po kojoj će se graditi u Zadru, odnosno za 607 eura po četvornom metru, kazao je Čačić. Osim u Splitu, uskoro će početi i gradnja stambene zgrade s oko 250 stanova u Solinu, a za što je jučer u Zagrebu potpisan ugovor s izvođačem, čime će se također riješiti dio splitskih stambenih problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara