Split: Prekinuta skupština vjerovnika "Dalmatinke"

SKUPŠTINA vjerovnika sinjske tvornice konca "Dalmatinke" u stečaju prekinuta je kako bi se, na zahtjev predstavnice Državnog odvjetništva, do iduće sjednice prikupili podatci na temelju kojih će se utvrditi je li kupac ispunio sve uvjete iz kupoprodajnog ugovora.

Današnju su višesatnu sjednicu na Trgovačkom sudu u Splitu obilježili verbalni sukobi i gotovo fizički obračuni bivših radnika tog poduzeća i zaposlenika novoosnovane "Dalmatinke Nove", u vlasništvu talijanske tvrtke La Distributrice.

Predsjednik Vjerovničkog odbora Branko Matić je u ime 420 bivših radnika zatražio raskid ugovora s Talijanima jer, kako je ustvrdio, skupština vjerovnika nije izdala suglasnost za prodaju "Dalmatinke" 2002., nego je to bivša stečajna upraviteljica Blanka Tuđen-Mazuth "učinila samovoljno". Protiv nje se, inače, vodi sudski postupak zbog više kažnjivih djela počinjenih u vođenju stečaja u dugoratskoj "Dalmaciji" i sinjskoj "Dalmatinki", zbog čega je razriješena dužnosti stečajne upraviteljice.

Matić je istaknuo kako ugovor s tvrtkom La Distributrice nije pravno konzumiran, jer su Talijani doznačili 1,5 milijuna kuna manje od ugovorom predviđenih 3,7 milijuna kuna što su pravdali nepodmirenim računima "Dalmatinke" za struju. Osim toga nisu na neodređeno vrijeme zaposlili ni svih 420 od 800 bivših radnika, kako je bilo predviđeno ugovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici radnika "Dalmatinke Nove" suprotstavili su se zahtjevu svojih bivših kolega, istaknuvši kako su Talijani kupili tvornicu nakon njezina poptuna sloma i zaposlili dio radnika. Ako se kupoporodajni ugovor ospori, drže, ostat će i oni bez posla.

Stečajni upravitelj Arsen Lozić nije prihvatio zahtjev za raskidom ugovora jer bi, kako je rekao, sudski postupak trajao godinama, tvornica za to vrijeme ne bi radila pa bi šteta bila veća od koristi, jer bi kupcu trebalo isplatiti ono što je uložio, a tvornicu bi ionako trebalo ponovno prodavati. S tim se složio i stečajni sudac Jozo Ćaleta.

Bivši su radnici ustrajali na izvješću državnog odvjetništva po kojemu su vjerovnici oštećeni i raspodjelom novca od prodaje zaliha kojih je vrijednost zapisnički, protupravno, smanjena s 21,15 milijuna na 10,42 milijuna kuna.

Bivšim je radnicima sud priznao 23 milijuna kuna tražbina, no preostala stečajna masa "Dalmatinke" iznosi samo 3,9 milijuna kuna, pa će se, drži sudac Ćaleta, teško naplatiti, posebno što je prijeporno i vlasništvo nad zgradom bivšeg pogona u Vrlici.

"Dalmatinka" je opterećena i tražbinama komunalnih poduzeća i Croatia osiguranja od 5,8 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara