Split: U ponovljenu suđenju za ubojstvo smanjena kazna

ANTE BEKAVAC (32) iz Podstrane osuđen je danas nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu na osam godina zatvora zbog ubojstva Drage Svaline u studenome 2000.

Riječ je o ponovljenu suđenju, jer je prije nešto manje od godine dana Bekavac osuđen na 11 godina i šest mjeseci zatvora, no Vrhovni sud je na priziv obrane ukinuo pravorijek i vratio predmet na novo suđenje. Kao razlog navedeno je kako u postupku nije dokazan okrutan način počinjenja kažnjivog djela ubojstva kao što je navedeno u optužnici. Vrhovni sud je u obrazloženju odluke naveo da treba utvrditi koliko je vremena prošlo od ispaljenja prvog rafala do trenutka smrti i je li Svalina trpio velike boli.

Na temelju svjedočenja sudskog vještaka patologa Marije Definis prošlo je vrlo kratko vrijeme od ispaljenja prvog rafala do trenutka smrti, pa Bekavac nije mogao trpjeti velike boli. Zato je Županijsko državno odvjetništvo odustalo od kvalificiranog oblika teškog ubojstva na posebno okrutan način te prekvalificiralo optužnicu u kvalificiran oblik teškog ubojstva na podmukao način.

No Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine nije prihvatilo taj oblik kažnjivog djela smatrajući da objektivni elementi djela ne upućuju na to da je Bekavac djelovao prikriveno, potajno i iz zasjede te je osuđen samo za ubojstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon za obično ubojstvo predviđa zatvorsku kaznu od pet do 15 godina, a za kvalificiran oblik ubojstva do 40 godina. Kao olakotna okolnost navedeno je da je Bekavac sudjelovao u Domovinskom ratu, da je djelo počinio jer je bio izazivan, a i iskreno se pokajao za svoj čin.

Bekavac je optužen da je 20. studenog 2000. oko 4,30 pred kafićem "Corolom" u Strožancu rafalima iz automatske puške u pijanu stanju ubio Dragu Svalinu. Povod je bila prepirka u kafiću, a Svalina ga je, dok su zajedno kartali s još nekim ljudima, zafrkavao kako je bio u Domovinskom ratu, a nije dobio ništa. Bekavac je ustao i rekao da ide po cigarete, no otišao je kući, vratio se s puškom, pričekao Svalinu da iziđe iz kafića i kad je on sjeo u svoj automobil, ispalio je po jedan rafal u stražnji i bočni dio vozila. Svalina je ranjen izišao iz automobila i pokušao pobjeći. Bekavac mu je pucao u leđa, te mu prišao i u nj ispalio još jedan rafal. Ispalio je ukupno 23 metka od kojih je 15 pogodilo Svalinu. Zatim je sam pozvao policiju i predao se.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara