Split: Završena vojna vježba "Zajednički pothvat"

PRESRETANJEM sumnjivih brodova na pomorskom poligonu između Brača i Hvara danas je završena NATO-ova pomorska vojna vježba "Zajednički pothvat" u kojoj je sudjelovalo deset brodova, pet zrakoplova s više od 500 vojnika iz 13 zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir.

Hrvatska je u vojnoj vježbi sudjelovala s dva ophodna broda "Cavtat" i "Kostajnica" te s jednim helikopterom.

Nakon presretanja francuski, hrvatski i talijanski zrakoplovi i helikopteri, uz potporu ratnih brodova, pretraživali su akvatorij u potrazi za unesrećenima u simuliranoj eksploziji - terorističkom napadu na jedan od brodova koji je zatim otegljen u luku. U vježbi su, osim dvaju hrvatskih ophodnih brodova, sudjelovali brodovi talijanske, slovenske, francuske, bugarske i rumunjske ratne mornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima glasnogovornika Južnog krila NATO-a kapetana korvete Harveya Burwina, među svim je sudionicima postignut visok stupanj usklađenosti u djelovanju uz uspješno savladavanje jezičnih barijera i različitih sustava zapovijedanja. Time je postignuta brzina u djelovanju bez smetnji i pogrešaka u komunikaciji, što je i prvenstveni cilj ovakve vježbe.

Na pitanje je li Hrvatska pokazala da je spremna za pristup NATO-u, Burwin je odgovorio da ta vježba nije za cilj imala provjeru hrvatske spremnosti za ulazak u NATO savez, nego uvježbavanje različitih mornarica za zajedničko djelovanje i približavanje NATO standardima. Hrvatska je ovim stekla golem "kredit" što ćemo znati cijeniti. "Pokazala se izvrsnim domaćinom i njezina je ratna mornarica pokazala da je sposobna za sve zajedničke operacije prema NATO standardima", prva je ocjena zapovjednika vježbe kapetana fregate Nigela Wiliamsa nakon povratka brodova u ratnu luku Lora u Splitu. Iscrpne ocjene, kazao je, moći će dati tek nakon izvješća zapovjednika brodova koji su sudjelovali u vježbi, no prvi je dojam da je sve proteklo u najboljem redu.

Zapovjednik s hrvatske strane, kapetan fregate Predrag Stipanović rekao je da je bilo lijepo u stožeru nadzirati što se događa na moru i dobivati najbolje ocjene za suradnju i način komunikacije koji je bio na vrlo visokoj razini. Ovo je još jedan korak prema približavanju NATO-u kroz ispunjavanje zadataka u sklopu programa Partnerstva za mir, rekao je Stipanović. Uspješnost vježbe koja se planirala desetak mjeseci rezultat je napornih petodnevnih priprema i uvježbavanja na radionicama u Lori i u zrakoplovnoj bazi Divulje te praktičnog izvođenja uvježbanog na moru dan ranije. Na primjedbe o terminu i mjestu održavanja vježbe Stipanović je odgovorio kako su posebno vodili računa da ničim ne ometaju mir turista i lokalnog stanovništva, u što su se novinari mogli i sami uvjeriti. Osim toga, dodao je, od lučkih kapetanija nije stigla niti jedna primjedba.

U "Zajedničkom pothvatu", koji se održava svake dvije godine u drugoj zemlji, ove je godine sudjelovalo 13 zemalja: članice NATO-a Belgija, Francuska, Grčka i Italija, te zemlje partneri i članice Partnerstva za mir Albanija, Rusija, Ukrajina, Bugarska, Letonija, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska te Alžir kao član Mediteranskog dijaloga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara