Split: Zbog suzavca prekinut koncert Bajage

NAKON što je splitski koncert rokera Momčila Bajagića Bajage i prateće grupe Instruktori iz Srbije i Crne Gore prekinut noćas 40-ak minuta iza ponoći, kada je među publiku po drugi put bačen suzavac, policija je privela četiri osobe no, kako su predstavnici splitske policije rekli na izvanrednoj konferenciji za novinare, niti jednu od privedenih osoba ne sumnjiči se za bacanje suzavca, nego za prekršaj protiv javnog reda i mira.

Za osobama koje su bacile suzavce policija još traga.

Na koncertu u Ljetnom kinu Bačvice, prema informacijama policije, bilo je oko dvije tisuće ljudi. Utvrđeno je da je prva naprava sa suzavcem bačena oko 23,30 sati, pola sata nakon početka koncerta, i to sa šetnice plaže Bačvice. Pripadnik osiguranja napravu je polio vodom i bacio u more.

Policija je procijenila da događaj ne predstavlja veću opasnost za zdravlje ljudi, pa je, nakon što se dim razišao, dopustila nastavak koncerta. Međutim, oko 00,35 sati sa sjeveroistočne strane Ljetnog kina, izvan ograđenog prostora u kojemu se održavao koncert, bačena je druga naprava sa suzavcem, pa je policija odlučila prekinuti koncert.

Na mjestu aktivacije nađena je kutija i ostatak upaljača. U oba slučaja riječ je o tzv. "dimnim školskim kutijama" bivše JNA koje u sebi sadrže određenu količini suzavca.

Taj je koncert ocijenjen kao visokorizičan i u skladu s tim policija je postupila profesionalno i pripremila sve kako bi se izbjegli slični događaji, kazao je načelnik Odjela za javni red Marko Serdarević na novinarski upit je li policija poduzela sve mjere kako do incidenta ne bi došlo.

Koncert je osiguravao veći broj policajaca i pripadnika interventnih postrojba koji su bili smješteni i oko Ljetnog kina Bačvice i unutar objekta, uz redare koje je postavio organizator.

Na upit jesu li policajci i redari bili i na pozicijama odakle je bačen suzavac, Serdarević je odgovorio potvrdno, dodavši kako je tamo mrak, ali da su policajci primijetili sumnjive osobe za kojima su odmah pokrenuli potragu. Međutim, njihov identitet još nije utvrđen.

Na inzistiranje nekih novinara, koji su bili na koncertu, kako neki policajci svojim ponašanjem i izjavama tipa "vidjet će se večeras kako Split diše" i "bi li radije miliciju nego policiju" nisu pokazali profesionalnost, te da općenito nisu dobro reagirali tijekom događaja, načelnik Serdarević rekao je kako to sigurno u globalu nije utjecalo na obavljanje zadaće te da to može biti samo osobno stajalište pojedinaca, a ne policije u cjelini.

Policija također ispituje je li pri privođenju dviju ženskih osoba nakon koncerta došlo do pretjerane uporabe sile i prekoračenja ovlasti. Neslužbeno se, naime, doznaje kako su policajci grubo reagirali na dobacivanja dviju djevojaka da ne rade dobro svoj posao te da je jedan policajac jednu od djevojaka i pljusnuo.

Nakon prekida koncerta zabilježeno je više slučajeva narušavanja javnog reda i mira zbog čega su privedeni G. B. (1982.) i I. Š. (1977.), mladići iz Splita, te djevojke G. V. (1978.) iz Splita, i A. B. (1965.) iz Makarske, koja je navodno prijavila uporabu sile.

Kako se doznaje u splitskoj bolnici, nekoliko je osoba noćas potražilo pomoć zbog otežanog disanja, a jedna je 21-godišnja djevojka zadržana na promatranju, no jutros je puštena kući.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara