Splitska policija tvrdi da je Split siguran grad

Splitska policija tvrdi da je Split siguran grad
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLIT je siguran grad, ističe se u policijskom izvješću o stanju sigurnosti na području Splitsko-dalmatinske županije, koje je na tematskoj sjednici Gradskog vijeća iznio zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marko Srdarević.

Načelnik PU-a rekao je da je policiji važna suradnja s lokalnom zajednicom. Predstavio je statistiku za razdoblje od 1994. do 2018. godine, po kojoj ta policijska uprava ne odskače od državnog prosjeka. 

Gradonačelnik se slaže

Kada se gledaju kaznena djela i prekršaji u toj županiji u ukupnom broju kaznenih djela i prekršaja u Hrvatskoj za prošlu godinu, većina kaznenih djela u toj najvećoj dalmatinskoj županiji ne prelazi deset posto, nešto iznad je zapljena droge (17,5 posto), teške i lakše tjelesne ozljede u prometu (od 11,5 do 13,4 posto), kao i prekršaji u prometu (11,7 posto), te naposljetku prekršaji protiv javnog reda i mira (12,3 posto).

Srdarević je istaknuo da podaci o kaznenim djelima u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne odstupaju od onih u ostatku države, pa tako primjerice posljednjih šest godina nema teških krađa automobila, policija godišnje procesuira 90 osoba zbog droge, a u prošloj su godini odradili 778 zapljena droge.

Da je Split siguran i poželjan grad ocijenio je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić govorio je o postavljanju sustava videonadzora u osnovnim školama.

Savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša izvijestio je da će se do veljače 2020. u centru grada postaviti 13 kamera vrijednosti 1,7 milijuna kuna, ali i sustav videonadzora autobusnih stanica te problematičnih točki prekršitelja na 19 kritičnih točki, vrijedne oko tri milijuna kuna. 

Sjednicu tražili SDP-ovci

SDP-ov vijećnik Joško Markić podsjetio je na nedavni početak školske godine ocijenivši kako je važno nastaviti aktivnosti na uvođenju videonadzora u školama. Dodao je da je jedna od deset mjera Svjetske zdravstvene organizacije za povećanje sigurnosti djece mjera poboljšanja cestovne infrastrukture.

"To se može postići postavljanjem odgovarajućih prometnih znakova i signalizacije, pješačkih prijelaza, primjerenim osvjetljenjem prometnica te izgradnjom nogostupa za pješake. Dio splitskih prometnica u blizini škola ne zadovoljavaju sve ove preporuke pa očekujem od gradske Uprave veću angažiranost oko ove problematike u sljedećem razdoblju", kazao je Markić. 

Na popodnevnoj je sjednici splitskog Gradskog vijeća jednoglasno donesena odluka da se prima na znanje informacija i izvješće o stanju sigurnosti u Splitu. Gradonačelnik je zadužen da najmanje jednom godišnje, tijekom drugog kvartala, pozove Policijsku upravu da podnese izvješće o stanju sigurnosti u Splitu.

To izvješće će poslužiti za prepoznavanje najznačajnijih problema, kao i za razmatranje prijedloga i zaključaka za njihovo rješavanje.

Tematsku sjednicu splitskog Gradskog vijeća su u srpnju tražili vijećnici SDP-a koji su se tada pozvali na medijska izvješća o počinjenim kaznenim djelima na području grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara