Splitska županija i Omiš uplatili velik novac za bolesnu djecu, hoće li to spasiti propali Kujundžićev fond?

Splitska županija i Omiš uplatili velik novac za bolesnu djecu, hoće li to spasiti propali Kujundžićev fond?

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell, FAH

SPLITSKO-dalmatinska županija uplatit će 500.000 kuna za lijekove djeci koja boluju od spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma. Nakon što je tzv. fond ministra zdravstva Milana Kujundžića neslavno propao jer građani nisu uplaćivali novac na račune koje je otvorio, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban objavio je kako će njegova županija uplatiti novac.

Osim konkretne pomoći županije u vidu uplate od pola milijuna kuna, župan je pozvao i sve kolege župane, kao i gradonačelnike, načelnike i javne ustanove da učine isto - uplate novac za bolesnu djecu iz svog proračuna.

"Nije za očekivati uplate pojedinaca ako prvo ne uplate oni koji upravljaju javnim novcem"

"Nakon razgovora s liječnicom splitskog KBC-a koja skrbi o djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma, te nakon razgovora s roditeljima oboljele djece, župan Boban je odlučio uplatiti 500.000 kuna za lijekove.

Župan se na to odlučio vođen mišlju da nije za očekivati uplate pojedinaca na taj račun ako ne budu najprije uplatili oni koji upravljaju javnim novcem. Nakon toga je izvijestio ministra Kujundžića i predsjednika VRH Andreja Plenkovića te uz njihovu suglasnost, uputio više od 500 pisama na različite adresate.

Pismo je upućeno svim kolegama županima, svim gradonačelnicima i načelnicima u RH, svim javnim ustanovama, trgovačkim društvima i poduzećima iz naše županije i iz RH.

Kao što ste čuli, inicijativu su brzo prihvatili gradonačelnik Omiša s uplatom 100.000 kn, gradonačelnik Splita s 200.000, a koncem tjedna ćemo dobiti cjelovito izvješće o rezultatima akcije nakon prvih deset dana od pokretanja inicijative. Župan sutra ima ponovno sastanak sa svim roditeljima oboljele djece s područja SDŽ (sedmero njih od ukupno pedesetak u RH)", stoji u odgovoru kabineta župana Bobana Indexu.

Omiški gradonačelnik odazvao se akciji

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović među prvima se odazvao na Bobanov poziv te u ime grada kojem je na čelu uplatio 100.000 kuna za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije (SMA) te tako odlučio pomoći i djeci iz svog grada jer, kako je Index pisao, mala Nora i Ante iz Omiša boluju od SMA i hitno im je potreban novi lijek za tu bolest Spinraza, koji je jako skup.

"Poštovani načelnici i gradonačelnici,

odazvavši se na hvale vrijednu inicijativu župana Splitsko-dalmatinske županije, Grad Omiš je uplatio 100.000,00 HRK na račun za inovativne lijekove otvoren pri Ministarstvu zdravstva za liječenje djece oboljele od akutne spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma.

Na popisu teško oboljele djece nalaze se i dvoje naših malenih Omišana, trogodišnja Nora Rogošić i dvogodišnji Ante Kovačić. Građani Omiša već su pokazali veliko srce mnogobrojnim odazivom na manje akcije za Antu i Noru održane u okviru omiškog Božićnog grada, kao i na humanitarni koncert Božić u klapskom ruhu te dobrotvornu malonogometnu utakmicu pod sloganom Život je vrijedan.

Život malenih Nore i Ante doista je vrijedan, kao i životi sve oboljele djece. No inovativni lijek koji bi mogao promijeniti tijek njihovih života još uvijek im nije dostupan, a zbog progresije bolesti vremena za čekanje nemaju. Svaki je dan bitan. Zato kao gradonačelnik Grada Omiša od srca molim i pozivam sve općine i gradove neka se uključe u akciju prikupljanja sredstava prema vlastitim mogućnostima. Pomozimo zajedno svoj oboljeloj djeci i njihovim roditeljima", napisao je gradonačelnik Ivo Tomasović na stranicama grada Omiša.

Ministarstvo šuti

Ministarstvo zdravstva koje je u prosincu otvorilo dva računa, jedan za lijek djeci koja boluju od SMA, a drugi za djecu oboljelu od neuroblastoma, i to za uplate novca od strane građana i tvrtki, nedavno je otvorilo i poseban račun namijenjen uplatama županija i gradova, također za ove lijekove.

Index je tražio od Ministarstva da nam odgovori koliko su dosad uplatili građani, a koliko županije i gradovi, no odgovor još nismo dobili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara