Splitski kardiokirurg pod istragom zbog 25 spornih operacija, 4 pacijenta umrla

Splitski kardiokirurg pod istragom zbog 25 spornih operacija, 4 pacijenta umrla
Screenshot: Nova TV

U SPLITSKOJ bolnici izbio je novi skandal. 

Ravnateljstvo je pokrenulo izvanredni unutarnji nadzor zbog pisma u kojem se kardiokirurga optužuje za nestručnost i nesavjesno liječenje, od spornih slučajeva koji se u pismu liječniku stavljaju na teret, četiri su završila smrtnim ishodom, javlja Dnevnik Nove TV.

U pismu se problematizira ukupno 25 operacija. Kako navodi Dnevnik Nove TV, tamo stoji da je ugrađivan manji broj premosnica nego što je bilo potrebno, bile su ugrađivane na pogrešne arterije, a to je samo dio. 

Teške optužbe na račun kardiokirurga

Neki od slučajeva koji se navode su: pogrešna rekonstrukcija aorte što je završilo smrtnim ishodom, preveliki umjetni aortalni zalizak što je zatvorilo koronarne arterije i izazvalo infarkt, moždani udar i u konačnici smrtni ishod. 

Navodi se i slučaj pacijenta koji je preminuo na operacijskom stolu, a kojem je prozvani kardiokirurg svejedno postavio aortalni graft uz komentar da će "pacijent tako bolje izgledati na Patologiji".

U pismu stoji i da je liječnik govorio da mu je premala plaća da bi obavio sve što je potrebno, ali i da neke postupke nije radio jer mu se nije dalo te da neće stići sve obaviti jer ga čeka društvo za kartanje. 

Ravnateljstvo je potvrdilo da je primilo pismo i da provode izvanredni unutarnji nadzor.

Prozvani kardiokirurg: Ovo je nedokazivo, osnovano sumnjam da iza ovoga stoji optuženik

"Osnovano sumnjam da je ova paušalna, na podacima neutemeljena anonimna prijava, dio šire strategije obrane optuženika, za slična djela povezana i dodatno s korupcijom, što je sve bilo potencirano na Vašoj cijenjenoj emisiji. Navedeno je naravno nedokazivo, kao što je i anonimna prijava bez odgovornosti za svog autora", odgovorio je prozvani kardiokirurg Dnevniku Nove TV optužujući da iza svega stoji drugi liječnik istog odjela kojeg se sumnjiči za primanje mita. 

Tijekom prošle godine, tvrdi, imenovan je pročelnikom Zavoda za kardiokirurgiju, nakon smjene prošlog pročelnika zbog korupcijske afere.

U tom je razdoblju, ističe, ispravio niz medicinskih i organizacijskih nepravilnosti, od kojih "neki graniče s kriminalnim postupanjem" o čemu, uvjerava, postoji dokumentacija. 

Svi navodi iz anonimnog pisma će se provjeriti, uvjeravaju iz splitske bolnice. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara