Splitsko stanje uma: Na stablima u centru usred lipnja stoje božićni ukrasi

Splitsko stanje uma: Na stablima u centru usred lipnja stoje božićni ukrasi
Foto: Index

NIŠTA ne bi bilo čudno da su stabla na javnoj površini, primjerice, na splitskoj zapadnoj obali, okićena lampicama u prosincu. Dobro, i u siječnju. U veljači? Hm, u veljači je to već čudno, u ožujku smiješno... A u lipnju?

A u lipnju petnaestak mladih murvi, zasađenih duž šetnice preko puta bivšeg hotela Marjan i u blizini sjedišta gradske uprave, proživljava već šesti mjesec umotanosti u žice i lampice. Lampice, naravno, ne rade, premda u Splitu ni to ne bi bilo preveliko čudo, ali se svejedno, zajedno sa žicama koje ih povezuju, izvijaju duž debala i mrse u krošnjama.

Čitatelj koji nam je skrenuo pozornost na ovaj fenomen, poznat pod stručnim imenom "Lijenost obična, domaća", smatra da žice nikako ne mogu pogodovati rastu i razvoju mladih stabala, a s njim se složio i Gordan Tahirbegović, voditelj Održavanja gradskog zelenila iz splitskih Parkova i nasada. No kada smo mu poslali fotografije stabala u žicama, promijenio je stav.

Upitna svrha

"Stabla su omotana vrlo mekom žicom tako da treba jako puno vremena da nastane šteta. Vjerojatno bi prije pukla žica nego se urezala", napisao nam je Tahirbegović u poruci uz preporuku da se za više detalja javimo Splitskoj obali, cvjetiću iz buketa gradskih tvrtki neupitnog postojanja, ali upitne svrhe.

"Splitska obala kao koncesionar zapadne obale istu je dužna i hortikulturno održavati, što i radi preko gradske tvrtke Parkovi i nasadi koji imaju stručno znanje i opremu za održavanje navedenog područja. Prilikom postavljanja svijetlećih ukrasa izvršili smo konzultacije sa stručnim službama tvrtke koja stabla održava, te smo temeljem konzultacija izabrali mekanu žicu i LED lampice. Slijedom navedenog nema potrebe za kontinuiranim skidanjem ukrasa jer nema mogućnosti oštećenja na murvama", objašnjavaju iz Splitske obale.

Stabla cijelu godinu zapletena u ukrase koji svijetle 30-ak dana

"U 2019. godini Parkovi i nasadi su za Splitsku obalu odradili radove zamjene starih stabala novima, kao i proljetnu gnojidbu. Parkovi i nasadi kontinuirano stručno, kvalitetno i na visokom nivou tokom cijele godine održavaju hortikulturu na zapadnoj obali, na zadovoljstvo svih posjetitelja", zapazila je Splitska obala u nepotpisanom mailu.

A mi vam nudimo na uvid noćne fotografije murvi zapletenih u cjelogodišnje ukrase koji svijetle samo tridesetak dana.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara