Splitsko-dalamtinski SDP protiv župana, ali i protiv njegove smjene

VIJEĆNICI SDPa u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije najvjerojatnije će opstruirati rad sutrašnje sjednice kada se bude odlučivalo o smjeni župana Branimira Lukšića i izboru novog župana i članova Poglavarstva.

Vijećnici SDP-a će vjerojatno tada napustiti sjednicu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu predsjednik županijske organizacije SDP-a Vedran Lendić.

On je rekao kako su za SDP jedino rješenje novi županijski izbori koji će dati legitimitet županijskoj vlasti, pa čak i ako na izborima ponovno pobijedi ista koalicija koja se, kako je rekao, umjesto životnim pitanjima građana, bavi kupovanjem fotelja čime se dolazi do jalovih rješenja.

SDP ne može i ne želi podržati župana Branimira Lukšića, zbog njegova ponašanja i političkih stajališta, rekao je Lendić, ali ne želi pristati ni na ovakav način na koji ga želi smijeniti vladajuća županijska koalicija. (Nju, uz HDZ, čine HKDU, HČSP, HDRS, HDD i SHP).

To će biti po mnogo čemu krizna sjednica Županijske skupštine, jer nismo sigurni da oni koji žele smijeniti Lukšića imaju potreban broj od 24 vijećnika koji će za to glasovati, premda se u materijalima za sjednicu nalazi i dokument s potpisima 24 vijećnika, rekao je Lendić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedopustivo je, drže u SDP-u, u trenutku kada državna vlast daje prioritet Jadranu i potporu ulagačkim projektima na tom području, iscrpljivati se u bitci za funkcije.

Vijećnik SDP-a Vinko Bajrović tvrdi kako je formulacija da se župana smjenjuje zbog "nesuradnje i ignoriranja matične stranke" neprihvatljiva i nije pravi razlog za njegovu smjenu. Smatra kako će se i na sutrašnjoj sjednici dogoditi da bitka za fotelje zasjeni bitne točke dnevnog reda, poput revizije proračuna, prevencije od požara, koncesija na pomorsko dobro i slično.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Vesna Alač rekla je da se Lukšić ne ponaša kao župan svih građana te županije. Umjesto razvojnim projektima, Lukšić se bavi mitinzima i podcjenjivačkim nastupima prema svima koji ne misle kao on, rekla je Alač.

Ona je rekla da je za SDP neprihvatljiv bilo koji kandidat za župana iz redova te koalicije, pa i Kruno Peronja. On je, rekla je, kao župan otpustio puno ljudi iz županijskih ureda kojima se danas, na temelju sudskih rješenja o povratku na posao, moraju plaćati milijunske odštete.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara