Sposobnost SAD-a da vodi dva rata - dvojbena

PRIPREMAJUĆI eventualni napad na Irak i uz narastajuću krizu sa Sjevernom Korejom, Sjedinjene Države bi se možda morale upustiti istodobno u dva rata, ali njihova sposobnost da to stvarno učine je dvojbena, piše u srijedu The Washington Times.

Po prvi put nakon što je američka vojska usvojila post-sovjetsku strategiju spremnosti na istodobno vođenje dva rata, postoje realni izgledi da se od američke vojske zatraži da to i učini.

Neki vojni analitičari, međutim, tvrde, da je američka vojska danas premalena da uđe u dva velika sukoba, piše The Washington Times.

Američki napad na Irak, za koji predsjednik Bush tvrdi da posjeduje oružje masovnog uništenja, sve je izgledniji, a Sjeverna Koreja koristi tu krizu i nastavlja svoj nuklearni program testirajući Bushovu odlučnost.

Ministar obrane Donald Rumsfeld ustvrdio je u ponedjeljak u atmosferi dvostruke napetosti da je SAD u stanju voditi i dobiti rat istodobno protiv Iraka i Sjeverne Koreje.

The Wasington Times navodi da o stvarnoj mogućnosti da SAD to i učini postoje sumnje kako u vojsci tako i izvan nje.

´Uz dužno poštovanje Rumsfeldu, bila je to vrlo domoljubna izjava´, rekao je vojni analitičar, umirovljeni pukovnik Ken Allard. ´Ali, mi nemamo niti sredstava, niti vojnika ni strategije da to stvarno učinimo. Jednostavno, nedostaje nam kopnenih snaga, zrakoplova i brodova za prebacivanje vojske kako bi to postigli.´

List navodi i mišljenje umirovljenog kontraadmirala Jeremyja Taylora koji smatra da Bushova vlada zapravo zna da ne može istodobno voditi dva konvencionalna rata te da je zbog toga nedavno objavila strateško priopćenje zaprijetivši uporabom nuklearnog oružja u sprjavanju napada neprijatelja koji rabe oružje masovnog uništenja.

´Imamo strategiju dva rata koja je potpuno u neskladu s veličinom vojske koju imamo´, kazao je Taylor.

Američka vojska danas ima 1,4 milijuna aktivnih vojnika što je upola manje nego osamdesetih godina u doba Hladnoga rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara