Sprema se štrajk privatnika? Organizator: Dva dana nećemo puniti proračun

Sprema se štrajk privatnika? Organizator: Dva dana nećemo puniti proračun
Foto: Index/123rf/Pixsell/Goran Stanzl

UDRUŽENJE zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora za 2. i 3. prosinca organizira "Prvi financijski štrajk privatnog sektora".

>> Treba li privatni sektor krenuti u štrajk neplaćanjem poreza?

Akcija će se, kako stoji u najavi udruženja, sastojati u suspenziji svih uplata prema državnom i lokalnim proračunima (PDV, porez na dobit, mirovinski i zdravstveni doprinosi, režije...). Hrvatsko gospodarstvo preopterećeno je visokim porezima, navodi se u najavi, što predstavlja glavnu prepreku jačem gospodarskom rastu i povećanju materijalnog blagostanja građana ove zemlje.

Udruženje traži smanjenje poreza na dohodak, PDV-a i poreza na isplaćenu dobit

U svojevrsnom manifestu udruženja objavljenom na Facebooku tako stoji: “Zaposlenici i poslodavci privatnog sektora, kao najbitniji punitelji proračuna, od Vlade RH zahtijevaju: 1. smanjenje poreza na dohodak na 8 posto uz podizanje neoporezivog praga plaće na medijan RH (5500 kuna); 2. smanjenje PDV-a na 22 posto za sve proizvode i usluge; 3. smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenu stopu od 8 posto, uz ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit.”

Ideja, kao i oformljivanje, još uvijek neregistriranog udruženja potekla je od poduzetnika Darka Zveri. 

Kako je objasnio za Index, udruga je u procesu osnivanja, a rješenje očekuje kroz dva tjedna. Stoga, kako je objasnio, još uvijek nema registra članova. No, krajem sljedećeg tjedna plan mu je pozvati sve tvrtke koje imaju iznad 50 zaposlenih da se priključe štrajku. 

 

"Hrvati ionako ne vole plaćati račune pa vjerujem da bi odaziv mogao biti dobar”

“Također ćemo pozvati sve privatne medijske kuće da podrže našu inicijativu na planirane dane štrajka. Hrvati ionako ne vole plaćati račune pa vjerujem da bi odaziv mogao biti dobar”, rekao je Zver za Index te dodao da za sada nema nikakvih očekivanja te da bi bilo nezahvalno “da buba podatke o odazivu”.

Na pitanje čime će se novoosnovano udruženje još baviti, odgovorio je: “Sve aktivnosti će biti usmjerene prema naglašavanju poreznog preopterećenja privatnog sektora i buđenju svijesti o toj tematici. Sigurno će biti organiziranih tribina, foruma, konferencija, edukativnih članaka, komentara dnevnopolitičkih zbivanja..."

Inicijator financijskog štrajka je direktor tvrtke koja se bavi prodajom zaštitnih sredstava

Zver je, inače, direktor tvrtke Multipro d.o.o. koja se bavi veleprodajom osobnih zaštitnih sredstava. Prema dostupnim podacima, ova je tvrtka u 2018. godini imala sedam zaposlenika s prosječnom neto plaćom od 5602 kune te ukupnim prihodima od 8,318.200 kuna. Osim poslovnog i sada aktivističkog angažmana, Zver je bio i član stranke Pametno, no kako nam je objasnio, iz nje je izašao nakon koaliranja s IDS-om i Glasom.

Zver planira postati gradonačelnik Čakovca

“Trenutno nisam član niti jedne stranke zato što na cijeloj političkoj sceni ne vidim ni jednu koja bi zastupala moje prioritete: drastično smanjenje poreza, racionalizaciju javnog sustava na svim razinama, reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava...”, rekao nam je Zver i dodao kako planira politički angažman u 3. izbornoj jedinici na sljedećim parlamentarnim izborima, dok za dvije godine planira pobijediti na izborima za gradonačelnika Čakovca kao nezavisni politički kandidat.

O ovoj inicijativi upite smo poslali i čelnim ljudima Hrvatske udruge poslodavaca, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Lovrić: Akcija suspenzije poreza zvuči romantično, ali je opasna za same poduzetnike

Prvi nam je odgovorio Petar Lovrić, poduzetnik s 33 godine iskustva. Za sebe kaže da se godinama bori za stvaranje poduzetničke klime, koje u Hrvatskoj nema zbog poreznog opterećenja, prenormiranih propisa, pravne nesigurnosti i represije.

“Akcija suspenzije poreza, doprinosa, režija... zvuči romantično, ali je opasna za same poduzetnike jer država drži batinu kaznama od 500.000 kuna za poduzetnika i 50.000 kuna za direktora ili odgovornu osobu za neuplatu ili neobračunavanje poreza i doprinosa”, rekao je Lovrić za Index te dodao kako od građana ne očekuje podršku u ovoj akciji jer “svaka skupina u društvu trenutno mora misliti samo na sebe" jer "nije sigurna hoće li izgubiti i ono što sada ima".

"Vlast se održava fiskalnim ulizivanjem građanima"

Što se pak tiče vlasti, Lovrić tvrdi da se vlast 30 godina na svim razinama održava fiskalnim ulizivanjem građanima, a građani nesvjesno provode fiskalno zlostavljanje tako da svoje sadašnje potrebe, nepokrivene poreznim prihodima, financiraju zaduženjem nevine djece. “I za to je politika izmislila zavodljiv izraz ‘uspješna prodaja državnih obveznica’”, rekao je za Index Lovrić te kao primjer društva fiskalnog ulizivanja naveo Venezuelu.

“Koliko je opasno društvo fiskalnog ulizivanja, a bez poduzetnika i disperzirane kreativnosti koje jedine stvaraju dodanu vrijednost, najbolje vidimo na primjeru nerazvijene Venezuele koja leži na najvećim svjetskim zalihama nafte, a vlast biraju oni koji ubiru mrvice fiskalnog ulizivanja dok je dobar dio društva gladan”, rekao je Lovrić. Na pitanje misli li da bi ovu akciju trebao podržati i HUP, Lovrić naglašava kako dvije godine nije bio član ovog udruženja.

“Ovih dana vratio sam se u tvrtku Kadus i sada, kao član HUP-a, smatram da HUP mora biti glasniji u zaštiti poduzetnika u privatnom sektoru, a manje energije da troši u zaštitu FINA-e i ZAMP-a”, rekao je Lovrić za Index.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara