Spremite se, za vikend nam dolazi Supermjesec

Spremite se, za vikend nam dolazi Supermjesec
Foto: NASA

AKO ste ljubitelj promatranja neba, obavezno u svoj raspored upišite iduću nedjelju. U ranim jutarnjim satima 9. veljače na nebu će se pojaviti Supermjesec, piše Mirror.

Pun Mjesec se pojavljuje na nebu onda kada se Mjesec nađe na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, što znači da je njegova površina potpuno osvijetljena. Istovremeno, Mjesec će također biti vrlo blizu našem planetu, što znači da će se na noćnom nebu pojaviti i veći i svjetliji.

Supermjesec će se pojaviti u ranim satima 9. veljače, a najintenzivniji će biti u 08:33 po srednjoeuropskom vremenu.

Mjesec gladi

"Mjesec će biti pun oko tri dana, od petka navečer do ponedjeljka ujutro, čineći ovaj vikend - vikendom punog Mjeseca", rekao je Gordon Johnston iz NASA-e.

Ovakav Mjesec dobio je više imena tijekom povijesti, a najčešća su Snježni Mjesec ili Mjesec gladi.

Plemena koja su živjela na sjeveroistoku SAD-a zvala su ga Snježni ili Olujni Mjesec, zbog obilnih snježnih padalina koje su tipične za ovaj dio godine. Loše vrijeme i snježne oluje otežavali su lov pa su ovaj Mjesec nazivali i Mjesec gladi.

Kada Mjesec postaje Supermjesecom?

I dok je Mjesec pun više puta tijekom godine, ovaj specifični bit će Supermjesec. Supermjesec nastupa kada je orbita Mjeseca najbliža Zemlji, a u isto vrijeme je Mjesec pun.

"Putanja Mjeseca oko Zemlje je elipsastog oblika, što znači da se Mjesec periodično približava Zemlji i udaljava od nje. Najudaljenija točka ove elipse naziva se apogej i udaljena je 405.500 kilometara. Najbliža točka je perigej i prosječno je udaljena oko 363.300 kilometara. Kada se pun Mjesec pojavi u perigeju, on je malo svjetliji i veći od običnog punog Mjeseca i tako dobivamo Supermjesec", objašnjava Gordon Johnston.

Ako propustite događaj ovog vikenda, srećom, nećete dugo morati čekati sljedeći Supermjesec koji će se ponovo pojaviti 9. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara