Šprlje: Svi koji imaju saznanja o nekom kaznenom djelu dužni su to prijaviti

Šprlje: Svi koji imaju saznanja o nekom kaznenom djelu dužni su to prijaviti

Foto: Hina

MINISTAR pravosuđa Ante Šprlje kazao je, dan nakon što je predsjednik Sabora Božo Petrov kao građanin kazneno prijavio vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, da su svi koji imaju saznanja o nekom kaznenom djelu to dužni prijaviti, bez obzira je li riječ o običnom građaninu, ministru ili predsjedniku Sabora.

"Svatko tko ima saznanja o bilo kakvom kaznenom djelu dužan je to prijaviti. To čak stoji u Zakonu o kaznenom postupku, a mi nažalost često zatvaramo oči. Dakle svatko onaj tko sazna da se bilo što počinilo loše u ovom društvo to je dužan i prijaviti. To je naša moralna dužnost prema građanima i moralna odgovornost nas koji sjedimo na raznim državnim položajima u državi. Svi smo dužni usmjeriti ovo društvo u pravom smjeru. Bez obzira jesmo li običan građanin, predsjednik Sabora ili ministar", kazao je Šprlje.

Na novinarsko pitanje može li se dogoditi da Petrovljeva prijava godinama "u ladici" čeka na rješavanje što je čest slučaj u hrvatskom pravosuđu Šprlje je kazao kako se nada da se to neće dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
'Ako se utvrdi da su izvješća lažirana odgovorni trebaju snositi posljedice'

"Naravno da je ovo jedna cijela vrlo složena priča, dakle moramo shvatiti da Agrokor ima mnogo poduzeća i zaposlenih u svom koncernu i ako su izvješća lažirana to je složeniji proces za koji će trebati vremena da se utvrdi, ali nadam se da će ako se utvrdi da su izvješća lažirana odgovorni za to snositi posljedice".

Na pitanje bi li država takve slučajeve trebala rješavati po službenoj dužnosti ministar je kazao kako "sada imamo i prijavu". No, dodao je kako su tijela kaznenog progona "dužna postupati" kada saznaju neku informaciju "pa makar to bilo i iz medija".

O podnošenju prijave Državnom odvjetništvu protiv Todorića Petrov je izvijestio u četvrtak nakon sastanka u Vladi. Kazao je da je prijavu temeljio "na onome što se dalo čuti iz medija".

"Ono što je izišlo u medijima, pobuđuje sumnje. Ako je gospodin Todorić čist, on će to dokazati. Neka institucije odrade svoj posao", rekao je Petrov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara