Sramota: Imenovanje ubojice za počasnog predsjednika Hvidre blagoslovili i Đakić i Kosor

HVIDRA ličko-senjske županije imenovala je osuđenog ubojicu i ratnog zločinca Mirka Norca za počasnog predsjednika. Kako je šef udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić zatražio izbacivanje čelnika zagrebačke Hvidre Ivana Pandže nakon što je zatražio reviziju Fonda hrvatskih branitelja (FHB) od strane neovisne revizorske kuće, usput lažno optuživši Vladu da je ukrala 1,4 milijarde kuna iz njega, upitali smo ga što kao predsjednik misli o ovoj ideji ličke podružnice.

No, Đakiću se izgleda najnoviji biser Hvidre nije dalo komentirati, pa nas je uhvatio optuživati za provokaciju i spustio nam slušalicu. Dvaput. "Svi su mediji jasno i dvosmisleno prenijeli da ono nije bilo postavljanje pitanja o Fondu. Ja ne moram odgovarati na vaše provokacije", zagrmio je Đakić, iako smo mu napomenuli da je Fond samo mjerilo za usporedbu kriterija kod izbacivanja iz Hvidre i da nas zapravo zanima Norac.

Ministrica branitelja Jadranka Kosor kaže da bi komentiranje ove odluke Hvidre bilo isto što i "komentiranje izbora čelnika Hrvatskog helsinškog odbora, Gonga ili neke druge nevladine organizacije". "Ona misli da nema potrebe da komentiramo odluke Hvidre, nije na Ministarstvu da komentira njihove odluke", prenijela nam je glasnogovornica Martina Banić.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava koji je nadzirao suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj ne slaže se s tezom ove isprike Ministarstva.

Vlada daje ogromne pare udruzi koja ne priznaje ni žrtve, ni zločin

"Čudno mi je da se Vlada, koja te organizacije izdašno pomaže sa značajnim sredstvima,  ne suprotstavlja ovakvim stavovima. Sramotno je da jedna udruga koja prima veliku novčanu pomoć Vlade uzdiže ratnog zločinca i da njihovo članstvo, umjesto da zločine osudi i ogradi se od ovog imenovanja, ono se izjašnjava o svojoj prosudbi da ono što je učinio Norac nije zločin", kaže Pusić.

Činjenica da su Norca izabrali za počasnog predsjednika govori loše o Hvidri i  tu se radi o pomanjkanju elementarnog suosjećanja sa žrtvama, napominje. Upitali smo ga i spada li takvo izjašnjavanje udruge u nepoštivanje sudstva i sudskih odluka:

"Formalno se može tako gledati, ali kao čovjeka me više pogađa moralni aspekt - potpuno nepoštivanje žrtava koje su stradale u tim zločinima. Sud je pokraj svih pritisaka, presudio protiv Norca i to u dva slučaja, što znači da su dokazi bili prilično uvjerljivi. U slučaju Gospić je bio neposredni izvršitelj i odgovoran po zapovjednoj liniji, a u slučaju Medački džep '93 ponovno je odgovoran po zapovjednoj liniji. Da mu se sudilo na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju kazne bi bile puno veće. Ali ovdje su to velike kazne", kaže Pusić.

Norcu oprostili i mediji, a oprošteni su mu i sudski troškovi

Nije ovo jedini biser unutar te organizacije. Osječka Hvidra već godinama raspačava "istinu" o optuženom ratnom zločincu Branimiru Glavašu na svojim štandovima podrške, a kaštelanska pokušava zaboraviti svoja dva zadnja predsjednika i njihove dosjee - Željka Strizu i pljačkaša Jozu Certu.

Kao što nije usamljena ni lička Hvidra po pitanju uznošenja Norčevog lika na neslućene visine, tako nije ni Hvidra jedina koja osobi osuđenoj za hladnokrvno smaknuće civila tepa kao da je estradna zvijezda. Izokrenutost društvenih vrijednosti može se vidjeti pogotovo u medijskom  izvještavanju o sočnim detaljima uspjeha iz njegovog privatnog života. Pusić kaže da pokraj toga postoji još jedan gori oblik opraštanja Norcu.

"Norac je oslobođen od plaćanja sudskih troškova jer oni premašuju njegova primanja. S druge strane, žrtve koje su potraživale odštetu od Hrvatske moraju platiti sudske troškove prema važećim zakonima. Prilično je zazorno što mnogi pravnici to vide, ali ne djeluju", kaže Pusić.

A.Benačić
Foto: Index,AFP,HDZ

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara