Sramota Srbije je što Šešelju nije oduzet mandat, kaže Čanak

Sramota Srbije je što Šešelju nije oduzet mandat, kaže Čanak
Foto: EPA

PREDSJEDNIK najveće vojvođanske političke organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocijenio je kao ''bruku'' to što lideru radikala Vojislavu Šešelju ni poslije sedam mjeseci još nije oduzet zastupnički mandat, iako je pravomoćno osuđen za ratne zločine, prenijela je agencija Beta.

"U Skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem i dalje nije oduzet zastupnički mandat. Na taj način se urušava ugled parlamenta, ali i države u cjelini, a vrlo vjerojatno to nije bez utjecaja i na tempo njezinih europskih integracija", naveo je Čanak u priopćenju za javnost.

"Podsjećam na to da se u članku 88, Zakona o izboru narodnih zastupnika, kao jedan od razloga za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je on izabran, navodi pravomoćna sudska odluka kojom je zastupnik osuđen na kaznu zatvora bezuvjetno u trajanju od najmanje šest mjeseci. Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sljedećem zastupniku na listi SNS-a", dodao je u priopćenju Čanak.

Osuđeni ratni zločinac

Istaknuo je da nakon presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u travnju Šešelj više nije narodni zastupnik, nego osuđeni ratni zločinac.

"Ima li tko ovako što čuti? Da, i više je nego zabrinjavajuće odsustvo bilo kakvih reakcija od strane mjerodavnih tijela...", komentirao je Čankova upozorenja na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Žalbeno vijeće Mehanizma za kaznene sudove u Haagu donijelo je početkom travnja odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti, koji uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992.

Time je preinačena prvostupanjska odluka kojom je 2016. godine predsjednik SRS-a oslobođen od svih optužbi haškog tužiteljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara