Sramotna odluka Fife: Nogometni bogataši nemaju minutu za Srebrenicu

Tekst: Petar Vidov
Foto: AFP

INICIJATIVA koju je nekolicina nevladinih organizacija iz BiH uputila Fifi doista je bila za svaku pohvalu. Nisu od te prebogate organizacije, niti skupih zvijezda koje pod njenim patronatom igraju u Južnoj Africi tražili puno - tek minutu njihovog vremena.

> Obilježena 15. obljetnica genocida u Srebrenici

Ali i taj zahtjev im je uskraćen. Inicijativa je bila da se uoči posljednje utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, finala između Španjolske i Nizozemske, upriliči minuta šutnje za više od osam tisuća žrtava srebreničkog genocida. Apel Majki Srebrenice i Društva za ugrožene narode,  kojem se priključila i njemačka organizacija Centar za političku ljepotu, pao je na gluhe uši.

Jerome Valcke, Fifin glavni tajnik, nemušto je u izjavi za Radio Slobodna Europa pokušavao objasniti razloge odbijenice: "Današnji je dan značajan i zbog drugih razloga, za cijelu Afriku, a posebno za Južnu Afriku, gdje se SP održava. Na današnji dan prije 50 godina je Nelson Mandela osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Zato se nadamo da shvaćate našu odluku da ne obilježavamo niti jedan od ovih važnih datuma uoči finala SP-a".

Respekt prema Nizozemcima, ali ne i prema Srebrenici?

Ostaje barem malčice nejasno što je Valcke želio kazati. Da bi Južnoafrikance i Mandelu uvrijedilo što se Srebrenica obilježava, a njihov dan ne? Onda sigurno nije problem prikladno obilježiti oba događaja. Ili je možda želio objasniti da finale nije prikladan trenutak za prisjećanje na genocid koji se u BiH dogodio prije 15 godina. Ne vidimo, doduše, zašto s obzirom na to da je jedan od glavnih ciljeva Fife (barem oni tako kažu) borba protiv rasizma, diskriminacije i netolerancije svake vrste.

A možda jednostavno nisu željeli finaliste Nizozemce podsjećati kako su upravo njihove trupe samo promatrale iživljavanje Mladićevih koljača na nedužnim muškarcima i dječacima. Štoviše, neki su nizozemski UN-ovci, prema tvrdnjama preživjelih, čak i isporučivali Bošnjake u ruke srpskih postrojbi.

Zakašnjela reakcija: Svijet se posipa pepelom

Razlog je na kraju nevažan. Fifa je imala priliku pokazati humanu gestu, ali umjesto toga odlučili su ignorirati događaj koji se danas obilježava ne samo na Balkanu, već i diljem Europe i svijeta. Praktički da nema uglednijeg medija koji danas nije opsežno izvještavao o Srebrenici, a na sramotni genocid i jednako sramotnu činjenicu da je Ratko Mladić i dalje slobodan čovjek osvrnuli su se i najveći svjetski državnici.

Posebno je direktan u svom pismu bio Barack Obama, koji je direktno prozvao međunarodnu zajednicu da je zatvorila oči i jednostavno odbila zaustaviti strahote za koje je znala da se događaju. Teških riječi nije se sa 15 godina zakašnjenja uplašio ni novoustoličeni britanski premijer David Cameron: "Nikad ne smijemo zaboraviti genocid koji se dogodio u Srebrenici. To je zločin koji je posramio Europu".

Obiteljima i prijateljima srebreničkih žrtava ova naknadna pamet možda i ne znači puno. Fifina hinjena sućut vjerojatno bi im značila jednako toliko. Ali neke su tragedije ipak prevelike da bi ih imali pravo ignorirati...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara