Sramotna tajna Victoria´s Secreta: Pamuk za luksuzno donje rublje beru zlostavljana djeca robovi!

Foto: Ilustracija

LUKSUZNO donje rublje tvrtke Victoria's Secret na revijama nose neke od najljepših i najglamuroznijih žena svijeta, ti dizajnerski proizvodi pogled privlače s najviših polica u dućanima diljem svijeta, te se ponosno nose oznaku o organskom sastavu materijala od kojeg je rublje izrađeno.

No ugled brenda koji vrijedi milijarde dolara mogao bi biti uništen zbog tvrdnji da su seksi krpice proizvedene od pamuka koji sakupljaju djeca prisiljena na višesatni rad za koji nisu plaćena, prenosi Daily Mail.

Istražitelji iz Bloomberg News Agencyja (BMA)navodno su otkrili kako daleko od blještavila i glamura njujorških i londonskih modnih pista djeca, neka stara svega deset godina, rade u nepodnošljivim uvjetima.

Mališane odvlače iz škole na polja

Upitni pamuk proizvodi se pod okriljem naizgled provjerenog "Fair trade" programa u očajnički siromašnoj Burkini Faso, koja graniči s Ganom, a u kojoj je izrabljivanje djece za rad endemska pojava.

Uz iznimku zlata, dječji se rad za proizvodnju pamuka koristi u više zemalja nego za bilo koju drugu sirovinu. Tim iz BMA proveo je dulje od šest tjedana u Burkini Faso ispitujući djecu radnike, njihove obitelji, susjede i seoske starješine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkriven je široko rasprostranjeni rad djece, a stotinama mališana uskraćeno je školovanje te su prisiljeni na rad. Žalostan primjer je i slučaj 13-godišnje Clarisse Kambire, koja je ove godine rukama iskopala oko 500 redova usjeva jer farmer za kojeg radi nema novaca za kupnju vola i pluga. Ako je spora, on ju udara granom drveta.

"Dobro za žene, dobro za djecu koja o njma ovise"

Ovo je bila druga berba u kojoj je radila. Pamuk iz prve berbe otišao je u kamione programa Fair Trade u Burkini Faso, a pamučna vlakna na kraju su završila u tvornicama Indije i Šri Lanke gdje su naposljetku pretvorena u donje rublje Victoria's Secreta.

Ironija bi bila što je tvrtka za Valentinovo 2009. godine izbacila posebnu liniju rublja koje se prodavalo uz tvrdnje kako se kupnjom svakog zasebnog komada poboljšava život u toj siromašnoj afričkoj Zemlji.

U reklamnoj knjižici stajao je slogan "Dobro za žene, dobro za djecu koja o njima ovise".

Glasnogovornik tvrtke rekao je kako oni optužbe za prisilni dječji rad shvaćaju vrlo ozbiljno, te kako njihovi standardi takav rad  i rad djece općenito izričito zabranjuju, te je dodao kako će vodstvo tvrtke zajedno s dioničarima provesti vlastitu istragu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara