Srbi oteli prugu na Kosovu jer UNMIK nije "držao standard"

ŽELJEZNICE Srbije preuzele su od UNMIK-a oko 60 kilometara pruge na sjeveru Kosova. Srbi zaposleni u kosovskoj željeznici zaustavili su jutros u 8:40 na stanici Zvečan putnički vlak na relaciji Kosovo polje - Lešak, a u ime Vlade Srbije prugu je preuzeo savjetnik premijera Branislav Ristivojević.

Kako javlja B92, srpskom svećenstvu na Kosovu je stigla naredba da ne komuniciraju s predstavnicima kosovskih institucija, niti s misijom Europske unije. O željezničkim prugama i stanicama ne sjevernom Kosovu sada brinu Željeznice Srbije, a od danas je tamo zaposleno 150 radnika srpske nacionalnosti. Tu odluku su Srbi proveli u djelo bez ikakvih konzultacija s UNMIK željeznicama koje su se o tom djelu željezničkog prometa brinule već 9 godina.

"UNMIK se nije brinuo o željeznicama"

"Građani su dobili kvalitetniji i bolji promet zato što poduzeće koje je do sada, bivše tzv. UNMIK željeznice, predale su nadležnosti nekim takozvanim kosovskim željeznicama, nisu bile u stanju da u potpunosti po standardima koji mi ispunjavamo, obavljaju promet na ovom dijelu pruge", kazao je Ristivojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da UNMIK nije upoznat sa potezom Željeznica Srbije potvrđuje i glasnogovornik Misije EU na Kosovu Methild Heneke.

"Mi nemamo informaciju da je netko drugi preuzeo kontrolu oko stanice Lešak, tako da UNMIK željeznica kontrolira promet na cijelom teritoriju Kosova. Znamo da je jutros zaustavljen jedan vlak u Zvečanu, jer su demonstranti blokirali prugu. Zbog toga, u toku popodneva, UN osigurava vlakove na sjeveru i tako se potvrđuje da će UNMIK-željeznice i Kosovska  agencija i u buduće brinuti o tom prometu i time nastaviti svoju već poznatu poziciju", kazao je Heneke.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara