Srbi pregovaraju s KFOR-om, Priština i dalje odbija surađivati

Srbi pregovaraju s KFOR-om, Priština i dalje odbija surađivati

Foto: AFP

STANJE na sjeveru Kosova polako prerasta u opću pat poziciju gdje svatko drži ono što može, uz najmanju moguću dozu popuštanja zahtjevima drugih strana.

Tako su trenutno u tijeku razgovori šefa pregovaračkog tima Beograda Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Bogdanovića sa zapovjednikom KFOR-a Bilerom. Razgovori su umalo propali jer su lokalni Srbi na barikadama u selu Rudare kod Zvečara odbijali propustiti opskrbni konvoj KFOR-a koji je treba donijeti namirnice za vojnike u njihovo bazi u Leposaviću.

Kosovski Srbi propuštaju KFOR i očekuju pomoć srpske vlade

Tek nakon dugog nagovaranja, lokalni su Srbi poslušali Bogdanovićeve i Stefanovićeve molbe da propuste KFOR-ova vozila što je kao uvjet za nastavak razgovora postavio Biler. Građani su popustili kada im je Stefanović obećao da će u bazu biti odneseni samo hrana, voda i gorivo. Istovremeno je najavljeno kako će sutra  vlada Srbije na sjever Kosova Srbima poslati pet kamiona sa 75 tona namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prethodno je glasnogovornik Eulexa u pisanoj izjavi naveo kako je stanje na sjeveru Kosova "i dalje mirno, ali napeto", te da će Eulexove snage i dalje ostati na tom području. Najavljeno je i kako bi sutra na Kosovo  trebao stići i dodatni kontingent KFOR-a, na naredbu zapovjedništva NATO-a u Napulju.

Ako Srbija hoće sukob, bit će sukoba

Jutros je savjetnik vlade Kosova za vanjske poslove Azem Vlasi izjavio da "ako Srbija misli silom odcijepiti dio Kosova, onda će naići na legitimni otpor jer svaka država, po međunarodnom i domaćem pravu, ima legitimno pravo braniti svoj teritorij".

Kasnije je i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio da srpski dužnosnici mogu doći na Kosovo samo ako njihov zahtjev za dolazak odobre kosovske vlasti, te da im, u protivnom, prijeti uhićenje i deportacija.

Priština se i dalje odbija uključiti u proces pregovora i rješavanje problema kontrole na prijelazima Jarinje i Brnjak. Kako piše prištinski dnevnik Koha Ditore , vlada odbija prijedlog posrednika Europske unije da se situacija vrati  na stanje prije 25. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara