SRBI SPREMNI VRATITI 20 DRVENIH ERNESTINOVAČKIH SKULPTURA

Članovi ernestinovačke Likovne udruge "Petar Smajić" godinama od hrvatskoga Ministarstva kulture neuspjelo traže da se pronađu i vrate umjetnička djela odnesena iz Ernestinova, izjavio je Mato Tijardović, predsjednik te likovne udruge. L

Ministarstvu kulture poslali smo u rujnu dopis sa slikama 20 ernestinovačkih skulptura koje se nalaze u lječilištu Banji Junaković kod Apatina, među kojima su i djela osnivača te kolonije Petra Smajića i Mate Tijardovića, no Ministarstvo do danas nije odgovorilo, niti je išta drugo učinilo da se skulpture pronađu i vrate, izjavio je Tijardović, koji se boji da će mnogi radovi zauvijek nestati.

U apatinskom dvomjesečniku "Glasu komune" objavljen je nedavno tekst "Hrvati još ne dolaze po skulpture", koje se nalaze u parku te u predvorju hotelsko-medicinskog kompleksa. Direktor te ustanove Milan Glumac izjavio je kako nema ništa protiv da se one vrate pravom vlasniku te da to ovisi isključivo o njemu.

Dragan Arsić, tajnik apatinske Skupštine, izjavio je kako znaju da su to djela iz Ernestinova te kako je sasvim logično da se ona vrate vlasnicima. Dodao je kako je na ministarstvima dviju država da se to obavi. Žalosno je da nas Srbi upozoravaju na naše nacionalno bogatstvo, izjavo je Tijardović.

Ernestinovačka Likovna udruga "Petar Smajić" prije Domovinskog rata u svom je fundusu imala 600 djela, drvenih skulptura, od kojih je petstotinjak ukradeno. Po najnovijim podatcima točno se zna da se 20 drvenih skulptura nalazi u Banji Junaković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu kulture tvrde da su poslali dopis ernestinovačkoj udruzi "Petar Smajić" još u rujnu te objasnili da će se povrat hrvatske kulturne baštine rješavati na temelju ugovora između dviju država.

Hrvatsko Ministarstvo kulture i Savjet ministara Srbije i Crne Gore osnovali su povjerenstva za povrat kulturnih dobara. "Povjerenstva trebaju uskoro početi s pregovorima za povrat preostalih kulturnih dobara", a u okviru "naših potraživanja je i popis otuđenih skulptura iz Ernestinova", stoji u odgovoru za koje u Ministarstvu tvrde da su ga poslali ernestinovačkoj Likovnoj udruzi "Petar Smajić".

Ernestinovačka kolonija osnovana je prije 30 godina, a pokojni Petar Smajić sa svojim je radovimam, među kojima su najpoznatije dvije drvene skulpture "Muž i žena" i "Adam i Eva", uvršten u svjetske enciklopedije i monografije likovne umjetnosti. I djela Mate Tijardovića također su uvrštena u mnoge monografije te Hrvatsku likovnu enciklopediju.

(Hina) vs mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara