"Srbi su skloni pretvarati poraze u pobjede"

UOČI sutrašnje, druge godišnjice smrti bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, Hajrudin Somun, bivši veleposlanik BiH u Turskoj, u Today's Zamanu se u kolumni naziva "Je li Milošević dobio rat u Bosni?", osvrnuo na njegov lik i djelo.

Milošević je 11. ožujka 2006. godine pronađen mrtav u svojoj ćeliji u haškom pritvoru. Somun smatra kako će druga godišnjica njegove smrti biti obilježena na razne načine. "Posteri s njegovim likom bit će dodatak ikonografiji svakodnevnih prosvjeda koje održavaju srpski radikali, prosvjeda protiv SAD-a i Europske unije, zbog dozvole kosovskim Albancima da proglase svoju nezavisnu državu", smatra Somun.

"Srbi će mnogo manje naricati zbog gubitka Crne Gore u prvoj godini te Kosova u drugoj godini nakon Miloševićeve smrti, uzmu li u obzir da je upravo on glavni krivac za konačan raspad bivše Jugoslavije. Reakcije u Hrvatskoj bi se mogle sumirati riječima predsjednika Stjepana Mesića: `Šteta što Milošević nije poživio dovoljno da ga stigne zaslužena kazna!`. U Bosni će Udruga majke Srebrenice objaviti priopćenje vjerojatno jednako onome koje su dale nakon Miloševićeve smrti - priopćenje u kojem će izraziti `žaljenje što nije dočekao da čuje izricanje presude za zločine i genocid`, koji su se odigravali pod njegovom dirigentskom palicom", navodi Somun.

"Granice sna zvanog Velika Srbija svode na granice beogradskog pašaluka nakon turske okupacije"

"Izvan regije će se ponovo isticati kako je Milošević izgubio četiri rata na Balkanu, uključujući i onaj u BiH. Iako će se to mnogima činiti neutemeljeno, a drugi će to čak smatrati i herezom, priznajem da je Milošević dobio rat u Bosni ili ga bar nije izgubio", smatra Somun te dodaje kako se u kratkom vremenu možda i ne čini tako, uzme li se u obzir Miloševićev san o Velikoj Srbiji.

Somun navodi i kako je: "Slovenija najlakše pobjegla iz Jugoslavije te je danas članica EU, Hrvatska je uspjela vratiti okupirani teritorij, BiH se još uvijek nije raspala, a Crna Gora i Kosovo su proglasili nezavisnost pa se granice sna zvanog Velika Srbija svode na granice Beogradskog pašaluka nakon turske okupacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugoročno gledano, ne u godinama, nego u stoljećima, Milošević je uspio u Bosni i Hercegovini. Ako i nije mogao shvatiti srpski mit o osveti za pobjedu nad Turcima u bitci za Kosovo 1389. godine, uspio je u nečemu što bi se moglo smatrati povijesnim u nadolazećim stoljećima. Zapravo, etničkim čišćenjem nesrpskog stanovništva iz istočnog dijela Bosne te stvaranjem Republike Srpske, Srbi su proširili granice pravoslavlja", smatra Somun te dodaje kako Drina ne dijeli samo BiH i Srbiju, već i rimokatolike od pravoslavaca, već više od tisuću godina.

"Pravoslavac Gavrilo Princip je usmrtio rimokatolika Fraza Ferdinanda"

"Iako politički razvoj u modernom dobu nije stavljen u religijske okvire, utjecaj i uloga Crkve na Balkanu nije zanemariva", navodi Somun te dodaje kako je: "pravoslavac Gavrilo Princip, pripadnik tajnog srpskog nacionalističkog pokreta, usmrtio vojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, oboje rimokatolike, te je time pokrenuo Prvi svjetski rat".

Somun se prisjetio i ustaškog poglavnika Ante Pavelića koji je "bosanske muslimane nazivao `našim cvijećem` te ih tako ohrabrivao da se na njegovoj strani bore protiv Srba". "Pavelićevi sljedbenici su govorili kako će red na muslimane doći kada završe sa Srbima. S druge strane, srpski nacionalisti su potopili tisuće muslimana bacajući ih u Drinu. Raspad Jugoslavije je bila nova prilika za `čišćenje` istočne Bosne od nesrpskog i nastanjivanje srpskim stanovništvom", navodi Somun.

"Mnogi Srbi nisu zadovoljni Miloševićevim postignućima u drugim dijelovima bivše Jugoslavije, a samo nekolicina ga će se sjećati sa suzama. Tijekom vremena bi ga mogli proglasiti herojem, čak i svecem, posebice zbog onoga što je postigao u Bosni. Srbi su, u svakom slučaju, skloni pretvarati poraze u pobjede, baš kao što su učinili i u bitci za Kosovo", završava Somun.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara