Srbi žele ispitati danskog vojnika o zločinima: "Haško tužiteljstvo nije saslušalo svjedoke iz RS"

Srbi žele ispitati danskog vojnika o zločinima:  "Haško tužiteljstvo nije saslušalo svjedoke iz RS"

Foto: BT TV

DANSKI vojnik Jan Velendorf koji je za dansku televiziju progovorio o pokolju bolesnih srpskih civila u Dvoru na Uni u kolovozu 1995. više nije mogao šutjeti o svemu. Zbog ovog je zločina dugo patio, kazao je za Blic novinar danske BT televizije Kasper Vedsmand. 

Danski je vojnik o ubojstvima u trenutku dok su se događala izvijestio svog zapovjednika Jorgena Kolda tražeći dozvolu za pucanje. No, nije je dobio. Jedina zapovijed iz Koldovih ustiju bila je da promatra, potvrdila je za list Mira Pavlović iz Zavoda za izbjeglice u Kopenhagenu, koja je imala priliku s njim razgovarati. Onda kada je priča izbila u javnost, Kold je komentirao za dansku BT televiziju da "16 godina kasnije ne želi sudjelovati u raspravi je li nešto moglo biti spriječeno ili ne".

Danska javnost nije potresena

Vedsmand kaže da zapovjednik Kold i bojnik Jorn Jensen, koji je bio nadređen svim danskim trupama u BiH, nisu htjeli komentirati odgovornost u ovom zločinu, dok je Jensen još kazao kako i dalje smatra da se ništa nije moglo napraviti da se spriječe ubojice. Ni sam slučaj navodno nije mnogo potresao dansku javnost, koja dijeli mišljenje bojnika Jensena.

UNPROFOR-aca je u trenutku počinjenja zločina u Dvoru bilo dvije stotine, dok je ubojica bilo 12. Danska vojska pod punom opremom nije ispalila ni jedan metak upozorenja kojim bi zastrašila ove krvoloke dok su ubijali bolesne, mahom starije ljude, i odagnala ih od njihovog nauma.

Da su pucali u zrak, danski vojnici mogli su spriječiti pokolj u Dvoru na Uni

"Jasno je da su barem zapucali u zrak i pokazali da su tu negdje, danski vojnici možda su mogli spasiti te ljude. No, to je uvijek problem s mandatom UN-a koji nije borbeni, već mandat za održavanje mira", kazao je za Index odvjetnik Anto Nobilo kada smo ga upitali o odgovornosti Danaca za ovaj stravičan zločin.

Danska vojska formalno-pravno nije pogriješila, ali moralno jest, no trenirana je tako da nikada ne djeluje samoinicijativno i da čvrsto slijedi zapovijedi, dodaje Nobilo koji ipak smatra da Danci "ne bi napravili bog zna kakvu grešku da su pucali u zrak i upozorili ubojice da su tu i da ih promatraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragu o ovom zločinu otvorila je i srpska strana, dok u Hrvatskoj traje još od 2006. Kontroverzni šef Veritasa Savo Štrbac, koji uvijek frca od nepouzdanih i huškačkih poluinformacija, tvrdi da je nemoguće da su zločin počinili srpski vojnici, ali ni vojska BiH, već vjerojatno 17. domobranska pukovnija iz Sunje. Tvrdi i da za to ima svjedoke, generale i druge srpske oficire koji su s druge strane rijeke Une sve to promatrali.

Danski vojnik koji je svjedočio o zločinu kazao je pak kako "muškarci u maskirnim uniformama" nisu imali oznake pripadnosti niti jednoj vojsci.

Srbi žele ispitati danskog vojnika

Današnja Politika pak piše kako će tužiteljstvo za ratne zločine Srbije uputiti službeni dopis tužiteljstvu Danske da sasluša danskog vojnika koji je svjedočio o ubojstvima. "Očekujemo da dansko tužiteljstvo reagira na objavu takvog zločina i kao svjedoka ispita očevica. Na osnovi te informacije formirali smo predmet i u kontaktu smo s Državnim odvjetništvom Hrvatske. U tijeku su i provjere je li Haško tužiteljstvo uvrstilo ovaj događaj u neki od svojih predmeta, jer u tom slučaju ne može biti procesuiran nigdje drugdje", kazao je glasnogovornik srpskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Politika piše i kako je ovaj događaj bio predmet istrage Haškog tužiteljstva, ali da tada nisu bili saslušani svjedoci iz Republike Srpske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara