Srbija će dobiti 40 milijuna dolara od UN-a za upravljanje izbjegličkom krizom

Srbija će dobiti 40 milijuna dolara od UN-a za upravljanje izbjegličkom krizom

Foto: FAH

U SRBIJI su u utorak predstavnici Ujedinjenih naroda predstavili Regionalni plan odgovora na izbjegličku i migrantsku krizu u Europi, sukladno kojem će vlada u Beogradu imati na raspolaganju 40 milijuna dolara za upravljanje krizom u 2016., izvjestila je Radio-televizija Srbije.

Plan, koji je prije toga bio objavljen u Ženevi, odnosi se na takozvanu istočno-mediteransku i zapadno-balkansku rutu i poziva na pružanje pomoći Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj u rješavanju potreba izbjeglica i migranata tijekom ove godine.

Plan je napravljen pod pokroviteljstvom Povjereništva UN za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a dužnosnica UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano objasnila je na predstavljanju plana u Beogradu da potpora uključuje više segmenata humanitarne pomoći.

Riječ je, kako prenosi RTS, "o srednjoročnoj razvojnoj podršci vladi Srbije i lokalnim zajednicama za odgovor na potrebe izbjeglica i migranata u područjima zaštite, obrazovanja, prehrane, zdravlja, logistike i skloništa".

Korak u smjeru dugoročnog rješenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjena plana, kako je naglasila Vojačkova-Solorano, podazumijeva "punu operativnu suradnju vlada i agencija UN, ali i nevladinih organizacija" u cilju nadogradnje postojećih kapaciteta, kako bi se osigurala zaštita migranata i izbjeglica "i pristup dugoročnim rješenjima".

Voditelj izaslanstva UNHCR-a u Beogradu Hans Friedrich Schoeder ocijenio je plan "značajnim zato što upućuje na specifična područja u kojima je potrebna pomoć", a kao donatore je naveo brojne vlade u svijetu, građane, zaklade i privatni sektor.

Prema posljednjim službenim podacima, kroz Srbiju u prosjeku prođe između 2000 i 2500 ljudi dnevno, a vlada u Beogradu priopćila je 20. siječnja da u upravljanju migrantskom krizom slijedi odluku austrijske vlade, koju je dobila posredstvom vlada Slovenije i Hrvatske.

Po toj odluci migranti neće moći nastaviti putovanje ako nisu izrazili namjeru zatražiti azil na teritoriju Austrije i Njemačke.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara