Srbija je talac Ratka Mladića

Srbija je talac Ratka Mladića

RASIM LJAJIĆ, predsjednik srpskog nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, izjavio je da je uhićenje Ratka mladića najvažnije pitanje za Vladu Republike Srbije. "To je stvarno najveći problem za ovu vladu. sada je i doslovno cijela Srbija talac Ratka Mladića", kazao je Ljajić.

"Ako uskoro ne izručimo Mladića u Haag praktički bi bio zaustavljen put Srbije prema EU-u, a to bi izazvalo unutrašnjopolitičke probleme. To bi bio veliki neuspjeh za vladu, koji bi opozicija mogla protiv nje iskoristiti", pojasnio je Ljajić što će dogoditi ukoliko Srbija ne izruči najtraženijeg haškog bjegunca.

Naveo je da 17. studenog u Beograd stiže haški tužitelj Serge Brammertz. "To je tri tjedna prije nego što će 10.p prosinca podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije s Tribunalom. Predstoji nam period velikih aktivnosti i potraga za preostalim haškim optuženicima", pojasnio je Ljajić dodavši kako bi bilo teško očekivati da Mladić i Goran Hadžić budu uhićeni prije dolaska haškog tužitelja, ali da se nada da će se njihova uhićenja dogoditi do kraja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mladićevo uhićenje je "tehničko pitanje"

Naglasio je kako je Mladićevo uhićenje "tehničko pitanje". "Teoretske su šanse da će se dobrovoljno predati, ako se već do sada nije predao. Mada bi bila najbolja opcija za njega i za državu", objasnio je Ljajić.

Nastavio je kako ne vjeruje da Mladićevo izručenje izazvati nemire jer se dogodila mala promjena javnog mnijenja. "Za četiri posto porastao je broj onih koji su za izručenje Mladića - s 34 posto taj broj je skočio na oko 38 posto. Osim toga, 44 posto građana je protiv, a bilo ih je 45 posto", naveo je Ljajić.
Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara