Srbija: Nema izručenja haaških optuženika dok ne prođu izbori

DOK NE prođu predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji 28. prosinca, neće biti izručenja optuženih Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić.

"Jačanje radikalne desnice jest, između ostaloga, proizvod ponašanja međunarodne zajednice prema Srbiji. Taj stalni pritisak utjecao je da jača otpor u javnosti i da reformski potencijal slabi u korist radikalne desnice, koja se protivi bilo kakvoj suradnji s međunarodnom zajednicom", kazao je Ljajić u intervjuu "Blicu". On je dodao da će činjenica da se čak tri haaška optuženika - Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj i Nebojša Pavković - pojavljuju kao nositelji izbornih lista na predstojećim izborima, biti "loše primljena u svijetu i utjecati loše na imidž i pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haaški sud nedavno je podigao optužnicu protiv četvorice vojnih i policijskih generala, a vlasti SAD-a ponovo su, kao i u protekle tri godine, zatražile od Srbije i Crne Gore da surađuju s Haaškim sudom, ali i uhite i predaju Ratka Mladića do 31. ožujka iduće godine, kako bi dobile financijsku pomoć od oko sto milijuna dolara.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara