Srbija odgodila prodaju imovine hrvatskih tvrtki

"SRPSKA Agencija za privatizaciju odložila je dražbe za prodaju imovine tvrtki sa područja  teritorija bivše SFRJ", potvrdio je danas ministar ekonomije u Vladi Srbije Mlađan Dinkić na netom završenoj konferenciji na novinare. Odluka o povlačenju, odnosno odgodi dražbi obrazložena je riječima kako je Vladina uredba kojom je imovina tvrtki s područja bivše Jugoslavije pretvorena u društvenu donijela Vlada Srbije u ostavci, pa nije posvećena velika pažnja sadržaju uredbe.

Prije obrazloženja prosvjedne note

Treba spomenuti kako su nemuštom obrazloženju prethodile prosvjedne note Hrvatske, Slovenije i BiH. Naime, svojedobno je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, uputilo oštar prosvjed zbog prodaje imovine tvrtke Mirna Trgovina.

Riječ je o tvrtki koja je u vlasništvu hrvatske tvrtke Mirna d.d. iz Rovinja, a koja je nezakonito prodana na javnoj dražbi održanoj 25. srpnja 2008. u srbijanskoj Agenciji za privatizaciju. U prosvjednoj noti zatraženo je i ukidanje sporne Uredbe u kojoj se imovina hrvatskih tvrtki u Srbiji pretvorila u državnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon konzultacija konačna odluka

"Sada slijede dodatne konzultacije sa stručnjacima za sukcesiju imovine SFRJ kako bi bila donijeta odluka o primjeni, promjeni ili stavljanju uredbe van snage", rekao je danas Dinkić pa ostaje nepoznato hoće li se vratiti već prodana imovina na javnim dražbama. Ta odluka trebala bi biti donesena u listopada kada će biti gotova analiza "u sukcesiji".

Na službenim stranicama Agencije za privatizaciju rano jutros je objavljena je lista dražbi tvrtki koje se odgađaju do listopada, a među njima su većinom bile slovenske tvrtke. U početku se tako pojavila neslužbena informacija kako se odgoda odnosi samo na Sloveniju, budući je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel prije službene objave o obustavi, zahvalio Vladi Srbije što je povukla spornu Uredbu na slovenskoj televiziji. 

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara