Srbija prijeti crnom listom za Crnu goru ukoliko priznaju Kosovo

Srbija prijeti crnom listom za Crnu goru  ukoliko priznaju Kosovo

KAO ŠTO su se SAD-e obračunavale s režimom Slobodana Miloševića, na isti način službena Srbija misli se obračunati s Crnom Gorom i to od onog trenutka kada službena Podgorica prizna Kosovo. Naime, prema neslužbenim informacijama u Srbiji, a koje već prenose crnogorski mediji kao sigurnu vijest, državni vrh Srbije sastavlja "crnu listu", na kojoj će biti predstavnici režima u Podgorici te lista osoba kojima će biti zabranjen ulaz u Srbiju. 

Neprijateljski akt

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, na novinarsko pitanje, sprema li Srbija zaista crne liste, nije htio potvrditi a ni demantirati takve informacije, tek dodavši kako je "Beograd rekao svoje!". No, da su crne liste neminovnost u budućim odnosima službene Podgorice i Beograda potvrđuje i vijest kako je predsjednik Srbije Boris Tadić, prije dva dana zaprijetio crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću kako će Beograd gledati na priznanje Podgorice kao neprijateljski akt. Kao i predsjednici, premijeri dvaju država imaju sličnu retoriku. Tako je premijer Mirko Cvetković prenio Milu Đukanoviću upozorenje kako je Srbija spremna uvesti drastične mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao s Miloševićem

Beograd bi tako, onog trenutka kada Podgorica objavi kako je priznala Kosovo, trebao objaviti "crnu listu" te svim predstavnicima režima u Crnoj Gori zabraniti ulazak u Srbiju. Slično kao i SAD koji su se borili protiv Miloševića, Srbija bi mogla zabraniti gospodarsku djelatnost na svom teritoriju nekim crnogorskim poduzetnicima koji su bliski vladajućem režimu.

M.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara