Srbija proučava Drugi svjetski rat - umjesto domaćim zločincima sudit će Gestapou za genocid

SRPSKO tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je zahtjev za provođenje istrage nad Peterom Egnerom zbog sumnje da je tijekom Drugog svjetskog rata počinio ratni zločin, kao i genocid nad civilnim stanovništvom, piše "Građanski list" odnosno da je bio pripadnik Einsatzgruppe - specijalne jedinice Gestapo-a zadužene za sustavno uništavanje Židova na području Beograda..

U zahtjevu, koji je upućen beogradskom Okružnom sudu, Egnera se sumnjiči da je krajem 1941. godine kao pripadnik ozloglašene nacističke tajne službe u Beogradu sudjelovao u odvođenju većeg broja civila u koncentracione logore. Nadalje, Egner se tereti i da je u prvoj polovici 1942. kao stražar osiguravao zatvaranje nebrojeno Židova u logor Staro sajmište odnosno da je bio sudionik pogroma tog naroda, a što je rezultiralo smrću 150 tisuća ljudi.

Washington želi ukiniti državljastvo Egneru, koji tamo živi od 1960.

Kako je izjavio Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine, u istrazi je prikupljena dovoljna količina podataka protiv Egnera. "Do većeg broja podataka, dovoljnih za pokretanje istrage, došlo je zahvaljujući suradnji između američke službe za ratne zločine i veleposlanstva SAD-a u Beogradu. Ovo je važan trenutak jer pokazuje da ratni zločini ne zastarijevaju", kazao je Vekarić. Napomenuo je da je suština postupka koji će voditi protiv Egnera krivično djelo genocida, što je u novijoj srpskoj pravosudnoj povijesti pravi "novitet". Egner je sudjelovao i u ubojstvu oko 17 tisuća srpskih civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužitelj za ratne zločine Slobodan Vukičević najavio je da se u skorije vrijeme Beograd od Washingtona zatražiti izručenje Egnera, koji tamo prebiva od 1960. Osim toga, američki ministarstvo pravde zbog ovakvih optužbi pokrenulo je proces oduzimanja državljanstva.

Kao revni vojnik Trećeg Reicha Egner je ukazom Adolfa Hitlera dobio njemačko državljanstvo

Preko svojeg odvjetnika Roberta Gibbsa, Egner je priznao da je služio u Gestapo-u sa navršenih 19-20 godina, ali opovrgava da je sudjelovao u pogromu beogradskog stanovništva. Gibbs nadalje navodi da se u podnesku američkom ministarstva ne navodi da je Egner bilo koga mučio, a ujedno je pojasnio kako američka dosadašnja praksa pokazuje da nikome tko je bio povezan s njemačkim nacističkim režimom na nižem nivou nije oduzimano državljanstvo.

Zanimljivo je da je Egner, inače rodom iz Crvenke u Vojvodini, tijekom Drugog svjetskog rata za doprinos širenju njemačkog Reicha odlikovan Željeznim križem, a dobio je i njemačko državljanstvo kao zaslužni SS-ovac i to ukazom samog Adolfa Hitlera.

Ig.M.
Foto: geocities.yahoo.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara