Srbija: U akciji "Faks" uhićeno 50 srpskih gospodarstvenika

Tekst: S.C.H.
Foto: Blic


U OPSEŽNOJ policijskoj akciji kodnog imena "Faks" u Srbiji je tijekom petka uhićeno 50 gospodarstvenika, direktora tvrtki i poslovnih rukovoditelja, osumnjičenih da su sudjelovali u dobro organiziranoj mreži financijskog kriminala i pranja novca, prenose beogradski mediji.

U priopćenju srpskog MUP-a navodi se da su kaznenom prijavom obuhvaćene 62 osobe, od kojih je 50 uhićeno, troje je u pritvoru zbog ranijih kaznenih djela, dok se za devet osoba još traga.

Blic prenosi kako se osumnjičeni terete da su nezakonito prisvojili više od četiri milijuna eura, te da su državni proračun oštetili za više od dva milijuna eura. Svi su uhićeni na području Valjeva, Novog Sada, Beograda, Šapca, Sremske Mitrovice, Čačka i Sombora.

Zanimljivo je da je među uhićenima i ugledni valjevski odvjetnik Miladin Živanović (48), okarakteriziran i kao jedan od organizatora cijele grupe, a koji je do prije nekoliko godina radio u policiji na poslovima suzbijanja gospodarskog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega su kao organizatori istaknuti i direktor poduzeća "Eole transport" Duško Lučić (52) iz Valjeva, te direktor tvrtki "Agros" i "Sekundar profesional MB" Zoran Kolarski (35) iz Begeča.

Ilegalne zarade na prometu sekundarnim sirovinama

Grupa je počela djelovati 2007.  godine. Preko više fantomskih tvrtki, osnovanih posebno za tu svrhu, ilegalno su otkupljivali sekundarne sirovine, uglavnom staro željezo i bakar.

Preko spomenutih fantomskih tvrtki, koje su se vodile na njihove suradnike i ostale članove grupe, sirovinu su prodavali dalje poznatim kupcima, ali i svojim tvrtkama preko kojih su prali novac.

Da bi legalizirali ulaz sirovine u te fantomske tvrtke falsificirali su dokumentaciju o isporuci starog željeza i bakra, a taj navodni promet robe i usluga iznosio je više od četiri milijuna eura.

Na temelju krivotvorene dokumentacije izbjegavali su plaćanje PDV-a, ali su i tražili i dobivali povrat poreza od države, koju su na taj način oštetili za više od dva milijuna eura, tvrdi Blic pozivajući se na neimenovani izvor iz srpskog MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara