Srbija zgrožena: "Bozanić je u Jasenovac došao pravdati ustašku NDH!"

Tekst: P.V.
Foto: Miroslav Kiš / Cropix

"REČENICOM da se nije u Jasenovac došao ispričavati, kardinal Josip Bozanić pokazao je skandalozni cinizam prema žrtvama tog logora", prenosi srpski Press stav srpske javnosti i svojih sugovornika, a koji se slažu da je posjet zagrebačkog nadbiskupa Jasenovcu bio ciničan i da je došao prekasno, te da njegove izjave vrijeđaju žrtve.

Za potrebe teksta naslovljenog "Novi zločin u Jasenovcu: Bozaniću, sram te bilo!" Press je razgovarao s povjesničarom Milanom Koljaninom iz Instituta za suvremenu povijest i religijskim sociologom Živicom Tucićem.

"Bozanićev govor u Jasenovcu je pravdanje NDH!"

"Bozanićev govor je uvreda za žrtve tog logora smrti i njihove potomke. Ovaj istup nadbiskupa Bozanića je duboko antieuropski i u velikom sukobu sa antifašističkom tradicijom na koju bi se suvremena Europa željela oslanjati. To je u suštini opravdanje postojanja ustaške NDH i djelovanja njegovog prethodnika, nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je davao duhovni legitimitet toj državi i time u stvari davao legitimitet genocidu nad Srbima, Židovima i Romima. Ovo nije samo vrijeđanje žrtava, nego i snažnog antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, koji je kao dio jugoslavenskog pokreta uživao ugled u svijetu. Ovim nastupom Bozanića, Hrvatska se odriče takve tradicije", tvrdi Koljanin.

Srpski povjesničar analizirao je i utjecaj Bozanićevog skandaloznog govora u Jasenovcu na hrvatsku unutarnju politiku. "Predsjednik Mesić se ispričao za neke zločine, a Rimokatolička crkva u Hrvatskoj se protivi bilo kakvom priznanju tih zločina pa i isprici. Bozanić govori o zločinima pojedinaca iz katoličkog svećenstva, a ne Katoličke crkve kao institucije. Oni ne žele prihvatiti odgovornost za zločine u Drugom svjetskom ratu, pravdaju ih komunističkim nedjelima i stavljaju u širi kontekst. To je neprihvatljivo sa suvremeno europsko društvu", smatra Koljanin.

"Iz Vatikana mu je sugerirano da ode u Jasenovac, ali nije se snašao"

Tucić, pak, smatra da je Bozanićev nastup u Jasenovcu bio pomno isplaniran, ali da se kardinal nije u njemu najbolje snašao. "Vjerujem da mu je iz Vatikana sugerirano da ode i kada je to učinio, nije se najbolje snašao", kaže Tucić koji vjeruje da je Bozanić bio isplanirano suzdržan kako ne bi izazvao nezadovoljstvo crkvene i političke javnosti u Hrvatskoj.

"Crkveni ljudi ne trebaju misliti što će reći političari ili hoće li dobiti pljesak, već moraju nastupati iskreno. Bozanić nije bio u stanju to učiniti. Predsjednik biskupske konferencije Hrvatske Marin Srakić u travnju je u Jasenovcu rekao da je to najveća ljiga za Hrvatsku. Bozanić nije održao taj nivo iskrenosti", kaže Tucić.

Tucić također misli da se Bozanić nije smio upuštati u tirade o komunistima jer je na taj način trivijalizirao Jasenovac koji "nije mjesto na kojem treba govoriti o drugim zločinima". "Srbi i Hrvati moraju organizirati susret povjesničara, teologa i znanstvenika, bez političara i jednom zauvijek razmotriti pitanje Jasenovca", podvukao je Tucić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara