Srpski predsjednik proglašen počasnim građaninom Pekinga, Srbija dobila 14 milijuna eura

Srpski predsjednik proglašen počasnim građaninom Pekinga, Srbija dobila 14 milijuna eura

Foto: Hina

U ZNAK osobnog doprinosa unaprjeđenju odnosa između Srbije i Kine, srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću je uručeno priznanje počasnog građanina Pekinga.

Predsjednik Kine Xi Jinping je u čast posjeta Nikolića Kini odlučio donirati Srbiji sto milijuna juana (oko 14 milijuna eura), priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Novi projekti Kine i Srbije

Predsjednici Srbije i Kine razgovarali su u Pekingu o novim zajedničkim projektima dviju zemalja i o napretku ranije dogovorenih projekata.

Posebnu pažnju Nikolić je posvetio projektu privatizacije Rudarsko-topioničarskog bazena Bor, kao i privatizaciji beogradske zračne luke „Nikola Tesla”, uz otvaranje izravne zračne linije Beograd-Peking, za što su zainteresirane do sada već dvije kineske kompanije.

"Čelični prijatelj"

Predsjednik Kine rekao je da njegova zemlja Srbiju smatra "čeličnim prijateljem", a Nikolić je primljen uz najviše državne počasti.

Srbijanski predsjednik u petak završava službeni posjet Kini, a to će mu, najvjerojatnije, biti posljednji službeni posjet inozemstvu na toj dužnosti s obzirom da se za novog predsjednika Srbije održavaju izbori u nedjelju, 2. travnja na kojima Nikolić nije kandidat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara