Srbijanski premijer traži ukidanje viza za zemlje EU-a

VLADA Srbije podnijela je na svojoj sjednici održanoj u četvrtak, na prijedlog premijera Zorana Živkovića, inicijativu za jednostrano ukidanje viza državljanima Europske unije i zemalja "čiji su građani turistički ili prometno okrenuti prema Srbiji i Crnoj Gori", priopćeno je iz srbijanske vlade.

U priopćenju se navodi da je Ministarstvo trgovine, turizma i usluga uputilo ministru vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goranu Svilanoviću inicijativu za jednostranim ukidanjem viza za državljane EU i određene skupine zemalja, o čemu bi na nekoj od narednih sjednica trebao odlučiti Savjet ministara Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ukidanje viza bio bi prvi korak u harmonizaciji viznog režima sa zemljama EU i izraz dobre volje Srbije i Crne Gore. Davanjem viznih olakšica SCG bi pokazala spremnost da se što prije nađe na bijeloj schengenskoj listi, što je prioritetan zadatak na putu u europske integracije", navodi se u priopćenju vlade Srbije.

Cijena viza, kao i turističkih propusnica, nedavno su višestruko povećane, te sad turistička propusnica koja se izdaje na srbijanskim granicama košta 55 eura, što je naišlo na kritike turističkih djelatnika u Srbiji.

Cijene viza i turističkih propusnica važe samo na granicama Srbije, dok u Crnu Goru građani zemalja EU i dalje ulaze bez viza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara