Srđan Mladinić i SMS pod istragom policije zbog Podravkinog kredita

Tekst: J.C.
Foto: Lider Press

SRĐAN MLADINIĆ, vlasnik tvrtke SMS, pod istragom je policije zbog kredita od 65 milijuna kuna koje je Podravka dala njegovoj tvrtki 2007. godine. Policija je također ušla i u SMS, gdje provodi izvide istovremeno kao i u Podravci tražeći dokaze da se doista radi o "prljavoj igri".

U ranijim medijskim istupima Mladinić je kazao kako tim kreditom nije učinjeno ništa nezakonito, a iza tih tvrdnji i dalje stoji, no u međuvremenu su se pojavile još neke vrlo interesantne informacije koje na cijelu priču o Podravki kao Polančecovoj privatnoj prćiji bacaju novo svijetlo.

Saznali smo tako da je kreditom od pet milijuna Podravkinih kuna Polančec spašavao i koprivničku tvornicu cipela Sloga koja je ovih dana završila u stečaju. Navodno su prvi ljudi Podravke itekako dobro znali da je Sloga u lošoj financijskoj situaciji no svejedno su poduprli "Polančecov plan za spas" obućarskog poduzeća od propasti, umjesto da se bavi svojim poslom u prehrambenoj kompaniji. No, tu nije kraj jer čini se kako su Sloga i SMS još 2007. godine dobili kredite od državne Hrvatske poštanske banke, a pretpostavlja se da je Polančec i tu imao presudan utjecaj.

Neki izvori sugeriraju i kako je kredit koji je Podravka dala SMS-u zapravo bilo samo pranje novca. Jučer se u medijima pojavila informacija da je Podravkinih 65 milijuna samo "prespavalo" na SMS-ovom računu nakon čega je novac prebačen na račun varaždinske financijske grupacije Fime, čija je off-shore kompanija s Malte Fima Ami Ltd. najveći pojedinačni vlasnik Podravke sa 10,64 posto udjela. Varaždinska grupacija, doznaje se, planirala je steći još 15 posto Podravkina vlasništva i tako se domoći kontrolnog paketa, a spominjao se kreditni aranžman s Merrill Lynchom, koji bi bio pokriće za kupnju dionica na burzi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara