Šri Lanka zabranila djelovanje skupina osumnjičenih za bombaške napade

Šri Lanka zabranila djelovanje skupina osumnjičenih za bombaške napade
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Šri Lanke zabranio je djelovanje dviju islamističkih grupa koje se smatraju odgovornima za samoubilačke napade na crkve i hotele prije nekoliko dana, a supruga i dijete osumnjičenog vođe ozlijeđeni su u vojnoj raciji u sigurnoj kući, objavili su njegova obitelj i policija. 

Djelovanje lokalnog islamističkog pokreta National Thowheeth Jama’ath (NTJ) koji je radio uz pomoć međunarodne terorističke mreže i skupine Jamathei Millathu Ibrahim, zabranjeno je u skladu s izvanrednim ovlastima predsjednika Maithripale Sirisene.

U napadima poginulo više od 250 ljudi

U napadu na Uskrs na Šri Lanki je smrtno stradalo više od 250 ljudi. Odgovornost za napade preuzela je Islamska država.

Vlasti nisu mogle ranije zabraniti djelovanje dviju manje poznatih skupina jer je po zakonu potrebno podnijeti čvrste dokaze protiv njih, rekli su dužnosnici.

Policija vjeruje da je osumnjičeni Mohamed Hashim Mohamed Zahran glavni organizator bombaških napada te da je bio vođa grupe NTJ. Manje se zna o skupini Jamathei Millathu Ibrahim, no sumnja se da su i njezini članovi sudjelovali u bombaškim napadima.

Diljem zemlje raspoređeno je gotovo 10.000 vojnika. Njihova je zadaća provesti pretrese i pojačati sigurnost nakon bombaških napada na tri crkve i četiri hotela, od kojih je većina bila u glavnome gradu Colombu.

Sigurnosne snage privele su 100 osoba, a među njima su i stranci iz Sirije i Egipta, priopćila je policija.

Ranjene žena i kći organizatora napada

Do pucnjave je došlo u petak navečer tijekom pregleda sigurne kuće u Sainthamaruthuu u četvrti Ampara na istočnoj obali otoka, pri čemu je ubijeno najmanje 15 osoba, među kojima tri osobe koje su na sebi imale eksplozivne prsluke te šestero djece, kazao je vojni glasnogovornik.

Među ranjenima su Zahranova supruga i kći, kazali su članovi njegove obitelji. 

"Da, njegove supruga i kći su ozlijeđene u napadu", rekla je Zahranova sestra. U odvojenoj akciji uhićen je i Zahranov vozač, stoji u policijskome priopćenju te se dodaje da su u pretresu druge kuće u istoj četvrti otkriveni materijal za izradu bombi te transparenti i odore pripadnika Islamske države.

Zahran se pojavio u videosnimci koju je nekoliko dana nakon bombaškog napada objavila Islamska država. Na snimci je jedino on imao otkriveno lice, a ostaloj sedmorici lica su bila skrivena. Svi muškarci stoje pod crnom zastavom IS-a i javno iskazuju odanost svojem vođi Abu Bakru Al-Baghdadiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara