Srpska oporba zajedno kreće u borbu protiv Vučićeve vlasti

Srpska oporba zajedno kreće u borbu protiv Vučićeve vlasti
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

PREDSTAVNICI srpskih oporbenih stranaka, pokreta i saveza potpisali su u srijedu "sporazum s narodom" čiji je cilj, kako kažu, da Srbija postane država odgovornosti, prava, pravde i slobode u kojoj se poštuju europske vrijednosti u borbi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

U tekstu sporazuma, najnovijeg poteza u borbi protiv vlasti Vučića i njegove Srpske napredne stranke, potpisnici su istaknuli spremnost biti "službenici naroda, a ne njegova vlast", i "služiti sustavu, a ne on njima", te predlagati nove i poštovati uspostavljene mehanizme kontrole i smjenjivosti svake buduće državne uprave.

Obvezali se da neće sudjelovati na izborima dok ne budu slobodni i pošteni

Sporazum je ponuđen predstavnicima prosvjeda "1 od 5 milijuna", oporbenim političkim organizacijama, sindikatima, udrugama, najširoj javnosti i građanima Srbije, a u njemu se naglašava da će biti nastavljeni zajednički prosvjedi protiv aktualne vlasti, započeti 8. prosinca u Beogradu, koji su se u međuvremenu proširili na dvadesetak gradova diljem Srbije.

Istaknuta je i spremnost da se građane Srbije "transparentno i otvoreno" drži obaviještenima o svim aktivnostima vlasti i uz uvažavanje svih različitosti.

Sporazum ima sedam točaka, a u prvoj su se vođe oporbe obvezale na zajedničku borbu s građanima za slobodne medije i slobodne i poštene izbore.

Potpisnici su se obvezali da neće sudjelovati na izborima sve dok se ne ispune traženi uvjeti da izborni proces bude slobodan i pošten.

Pokušaj formiranja vlasti na temelju rezultata izbora na kojima ne bude uvažen slobodan i transparentan izborni proces smatrat će se "aktom rušenja ustavnog poretka, a vlast nelegitimnom i protiv nje se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti".

Kažu da će izborne liste formirati tek kada se izbore za poštene izbore

Oporbeni prvaci sporazumom najavljuju nastavak borbe "svim raspoloživim legalnim sredstvima za demokratizaciju Srbije", suprotstavljanje nasilju i "svakom ekstremizmu povezanom s režimom".

"Obvezujemo se da ćemo objelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne, nacionalne i ekonomske interese", predviđeno je u sporazumu.

Oporba se obvezala da će napustiti rad svih skupština u kojima je vlast "ukinula demokratska načela i temelje parlamentarizma" - Skupštinu Srbije, Skupštinu Vojvodine, Skupštinu grada Beograda i drugih lokalnih samouprava i gradskih općina, kako bi time oduzela bilo kakav legitimitet režimu.

"Kada se izborimo za slobodne i poštene izbore, zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste na kojoj bi, osim stranačkih kandidata za zastupnike, bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruga, studenata, profesora, akademika i javnih osoba", navedeno je u sporazumu.

Naglašeno je i da nitko od potpisnika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini sa strankama aktualnog režima.

Prosvjedi protiv Vučića od kraja 2018. godine

Oporbeni prvaci najavljuju i ispitivanje podrijetla imovine, izmjene izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu, navedeno je u sporazumu.

Savez za Srbiju je, na inicijativu bivšeg gradonačelnika Beograda i nekadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, početkom rujna 2018. formiralo devet oporbenih stranaka i pokreta.

Od početka prosinca 2018. godine u Srbiji traju prosvjedi građana, a prvi prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom Stop krvavim košuljama, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice "može izaći i pet milijuna ljudi", a on neće udovoljiti njihovim zahtjevima, te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavljeni  pod sloganom "1 od 5 milijuna".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara