Srpska pravoslavna crkva osuđuje pokolj u Srebrenici

SRPSKA pravoslavna crkva osudila je u petak navečer odgovorne osobe upletene u pogubljenja muslimana Srebrenice u srpnju 1995., deset dana nakon objavljivanja videosnimke na kojoj pripadnici srpske postrojbe Škorpioni pogubljuju šest mladih muslimana.

"Taj događaj zavređuje nedvosmislenu osudu i iskrenu sućut zbog patnji nedužnih civila", piše crkva u priopćenju pod naslovom "Bože, neka se ne ponovi", javlja agencija Beta.

Rijetko okrutan video-zapis, kojeg su 1. lipnja prikazale neke srpske tv-mreže, dokazuje, prema riječima tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte da su srpske paravojne skupine sudjelovale u genocidu u Srebrenici gdje je u srpnju 1995. masakrirano oko 8.000 muslimana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je osudila "nesmiljenu okrutnost odgovornih za zločin koji su popratili krvoproliće nehumanim, ciničnim komentarima, nedostojnim civiliziranih ljudi".

Crkva je snimanje tih zločina nazvala "sadističkim obredom" i izjavila da je spremna poduzeti "sve potrebno da se to nikada više ne ponovi".

Pravoslavna crkva je podsjetila na zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u području Srebrenice i naglasila da "oni ne opravdavaju hladnokrvna ubojstva koje su počinili Škorpioni".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara